Felújítás

2021.05.06. 11:00

Többe kerül a távhőhálózat cseréje

Mint arról már beszámoltunk, a Nagyváradi Helyi Tanács módosította a távhőhálózat felújítása harmadik szakaszának a költségvetését. A nagyszabású beruházás 34,2 millió euró helyett mintegy 42,9 millióba fog kerülni.

Fotó: Illusztráció

BN-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleménye emlékeztet Florin Birta polgármester szavaira, aki elmondta, hogy a munkálatra kiírt tenderre érkezett ajánlatokat elbírálták, és már alá akarták írni a kivitelezési szerződést, amikor a nyertes cég jelezte, hogy nem hajlandó aláírni azt, mert az elmúlt hónapokban az acél tonnánkénti ára 500 euróról 850 euróra nőtt, és így már nem tudja vállalni az eredetileg ajánlott költségvetést. Az önkormányzat érvénytelenítette tehát a közbeszerzési eljárást, és új tendert ír ki az új árakkal: a távhőhálózat cseréje 34,2 millió euró helyett 42,9 millió euróba fog kerülni. Az új pályázatot benyújtották az európai alapokat kezelő minisztériumhoz is, a város abban reménykedik ugyanis, hogy a megnövekedett költségeket is lehet majd uniós forrásokból fedezni. Florin Birta a közlemény tanúsága szerint hangsúlyozta, hogy sürgetni kell ennek a munkálatnak a kivitelezését, mert ettől függ további négy jelentős munkálat a városban: a Ghillányi (Cantemir) és Fürdői (Nufărului) út távhővezetékeinek a cseréje, az ortodox katedrális körül építendő mélygarázs helyszínén lévő fűtéscsövek áthelyezése, valamint a Gojdu tér és a nagypiac környéki két nagy aluljáró-építés nyomán elvégzendő fűtéshálózat-csere. A mostani távhőhálózat-felújítási munkálatoknak 66.409 háztartás és 1981 más típusú fogyasztó lesz a haszonélvezője, mely utóbbiak közül 1799 cég és 182 közintézmény, melyek között iskolák, kórházak, óvodák, helyi hatóságok székhelyei is megtalálhatók. A projekt során 23,1 kilométernyi vezeték újul meg, további 1,3 kilométernyi szekunder vezetéket cserélnek ki fővezetékre, és mindezek mellett felújítanak még 1,1 kilométernyi szekunder vezetéket. A munkálatok során megújítanak 42 hőközpontot és 39 új mini-hőközpontot iktatnak be a távhőrendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában