Fejlesztés

2021.05.27. 13:00

Szimulátor-berendezésen tanulnak a diákok a kágyai szakiskolában

Fotó: Simon Adrian

Ciucur Losonczi Antonius

Szimulátor-berendezéssel gazdagodott a kágyai szakiskola. A megvásárolt készülék 80 ezer euróba került, és tulajdonképpen egy alapgépből és néhány szoftverből áll – tájékoztatta lapunkat Karancsi Béla, a kágyai 1. számú szakiskola igazgatója. A befektetés az Európai Unió által finanszírozott Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program – Európai Szociális Alap keretében valósult meg, az általuk sikeresen megpályázott, tavaly augusztusban elkezdődött és két éven keresztül zajló projekt teljes költségvetése 2,3 millió lej.

A szoftverek tartalmazzák azoknak a gépeknek „az agyait”, melyek használatát megtanítják az iskolában (buldózer és markológép). Az előnye többek között ennek a szimulátornak az, hogy a palettát bővíteni lehet még körülbelül 15–20 gép szoftverének a telepítésével (persze ezekért is külön kell majd fizetni, illetve megint pályázni, de az alapgép már adott), és akkor például traktor- és kombájnvezetésre vagy darukezelésre is ki lehet majd terjeszteni az oktatást, és ez sokkal olcsóbb, mintha meg kellene venniük magát a járművet, vagy a többi eszközt. Ugyanakkor mindig a legújabb típusú szoftvereket lehet telepíteni, így úgymond állandóan a topon lehet maradni.

A diákok már használják is a szimulátort, kezdik az alapszinttel, a tanárok pedig külön szoftver segítségével tudják irányítani és ellenőrizni őket, hogyan haladnak. A projekt keretében a gyakorlati oktatást is finanszírozták, az alapanyagok beszerzésével, hiszen élelmiszeripari és mechanika szak is működik az iskolában, és a főzéshez vagy hegesztéshez kellenek anyagok. A szimulátort a tizedik és tizenegyedik osztályosok használják, jelenleg körülbelül ötvenen, de a következő generációk is hasznát vehetik majd. Mindez a duális szakképzés keretében történik, mely évről évre bővül a kágyai 1. számú szakiskolában – magyarázta az intézmény vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában