Együttműködés

2021.05.26. 08:28

Szándéknyilatkozat a kulturális együttműködés jegyében

Pikó Stefánia

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá dr. Puskás István tanár, műfordító, egyetemi docens, Debrecen város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, Szirák Péter főszerkesztő (Alföld), illetve Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője és Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke.

„Nagyváradot és Debrecent szoros kapcsolatok fűzik egymáshoz. Ennek a hagyománynak ad formát, keretet és tartalmat a testvérvárosi együttműködés” – fogalmazódott meg a nyilatkozatban. Elhangzott az is, hogy bár a városok alkotóközösségei, kulturális intézményei között a kapcsolat folyamatos és sokrétű, ezt szeretnék egy újabb elemmel gazdagítani, annak apropóján, hogy Debrecen városa tagságot pályáz meg az UNESCO kreatív városok hálózatába.

A szándéknyilatkozat aláírása egy Festum Varadinumos beszélgetés keretében valósult meg vasárnap délután a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában, ahol Szirák Péter csak online, Debrecen alpolgármestere viszont személyesen volt jelen. Első körben Szirák Péter mutatta be a közönség számára a nagy múltra visszatekintő (1950 óta létező) Alföld folyóiratot, röviden beszélt sokrétű tevékenységükről, hiszen nemcsak a színvonalas folyóirat kiadásával foglalkoznak, hanem egyebek mellett működtetik az Alföld Stúdiót is, mely egy több évtizede működő tehetséggondozó műhely.

„Ahhoz, hogy egy városnak legyen egy stabil identitása, egy önképe, amivel el tudja magát helyezni a nagyvilágban (…), illetve ahhoz, hogy legyen egy biztos fogódzónk, kellenek a munkahelyek, a szépen felújított belvárosok, az óvodák, az iskolák, de kell egy olyan kulturális élet is, ami abban tud minket megerősíteni, hogy egy közösség tagjai vagyunk. Erre a legjobb eszköz a kultúra. Számos jó példa mutatja, hogy egy virágzó kulturális, szellemi élet hogyan tudja a kreatív energiákat mozgósítani, hogyan tud olyan ötleteket, produktumokat eredményezni, melyek aztán a gazdaságban is hasznosulni tudnak. Segíthet abban is, hogy egy vonzó mikroklíma jöjjön létre, vonzó célpont legyen a város gazdasági együttműködések számára is” – hangsúlyozta Puskás István, Debrecen alpolgármestere, aki nemcsak akadémiai munkásságával, hanem önkormányzati tevékenységével is igyekszik támogatni az alkotóközösségeket, illetve ápolni a regionális kapcsolatokat. 2017-től ő volt a Római Magyar Akadémia igazgatója, innen tért haza 2019-ben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában