Támogatás

2021.05.07. 07:21

Megkapják az ösztöndíjakat a váradi diákok

BN-összeállítás

Több mint 14 ezer nagyváradi diák jogosult valamilyen típusú ösztöndíjra. A nagyváradi önkormányzat tegnap fejezte be az összegek leosztását minden tanintézménynek, és mostantól az iskolák elkezdhetik a kifizetéseket. A polgármesteri hivatal sajtóközleménye emlékeztet arra, hogy az egyetem előtti oktatásban részt vevő tanulók ösztöndíjait négy kategóriába sorolták: van szociális ösztöndíj a hátrányos helyzetű diákok számára, van továbbá tanulmányi ösztöndíj, érdemösztöndíj és teljesítmény-ösztöndíj. Csak olyan diákok kaphatják meg a juttatást, akiknek tízes a magaviseletük. A kormány minden diáknak száz lejes támogatást ad, függetlenül az ösztöndíj típusától, de a Nagyváradi Helyi Tanács megszavazta azt, hogy a két utóbbi ösztöndíj-típust kiegészítik húsz, illetve ötven lejjel, azaz az érdemösztöndíjasok havi 120, a teljesítmény-ösztöndíjasok pedig 150 lejt fognak kapni havonta.

A közlemény idézi Florin Birta polgármester szavait, aki elmondta, hogy a város mintegy 1,4 millió lejt különít el az érdem- és teljesítmény-ösztöndíjak összegének kiegészítésére. Az ösztöndíjak kiosztása a második szemesztertől, azaz 2021 februárjától kezdődik, és havonta kapják meg a diákok a vizsgaidőszakban is. A szociális ösztöndíjakat a jogosultak egész évben, tehát a vakáció idején is megkapják. Nagyváradon 14.302 tanuló jogosult valamilyen ösztöndíjra, közülük 34-en teljesítmény-ösztöndíjat, 11.498-an érdemösztöndíjat, 705-en tanulmányi ösztöndíjat, 2065-en pedig szociális ösztöndíjat kapnak. A diákok, illetve szüleik annál az iskolánál érdeklődjenek, ahova a tanuló jár, az ösztöndíjak kifizetését ugyanis a tanintézmények kell megszervezzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában