ivartalanítás

2021.05.07. 08:38

Egyszer s mindenkorra rendezi a kutyák gondját Nagyszalonta

BN-összeállítás

Nagyszalonta városvezetői tárgyalóasztalhoz invitálták mindazokat, akiket érint vagy érdekel a város utcáin kóborló kutyák sorsa. A megbeszélésen részt vett a Bihar megyei rendőrség állatvédelmi részlegének két vezetője, a helyi rendőrfőnök, valamint az állatok sorsa iránt elkötelezett egyesületek képviselői. A cél: hosszú távon is rendezni a településen élő ebek sorsát.

A Polgármesteri Hivatal segíti a lakosságot

A nagyszalontai törekvés a kóbor kutyák rendezésére már nem újkeletű, hiszen évek óta komoly lépéseket tesz a város, támogatja az állatvédő egyesületeket, fejtette ki Török László polgármester. Már két évvel ezelőtt 20.000 lejt különítettek el az ebek ivartalanítására. A keretből akár 120 kutya sterilizálása, chippelése lett volna elvégezhető, azonban sajnos csupán félszáz esetet sikerült rendezni (a gazdák ellenállása, érdektelensége miatt). Tavaly a világjárvány miatt torpant meg az akció, most azonban újult erővel lendülnek munkába az illetékesek. Az idei büdzsében ismét elkülönítették a megfelelő keretet, s az állatvédők mindent megtesznek, hogy jól használják ki a lehetőséget.

A törvényt kell betartatni

Ráksi Ferenc, az Innocente állatvédő egyesület vezetője elmondta, hogy évek óta létezik az állattartást szabályozó törvény, mely előírja, hogy a nem fajtiszta ebeket kötelező ivartalanítani, és minden kutyát nyilvántartásba kell vetetni, chippel, könyvvel, csak sajnos a lakosság jelentős része nem tartja be az előírásokat. E téren kellene sürgősen lépni, mert csak ez lehet megoldás a gazdával rendelkező, de utcára engedett kutyák kérdésében. Nagyszalontán ugyanis, az utóbbi évek tapasztalata szerint, nem gazdátlan, kóbor kutyák járják az utcákat, hanem olyan ebek, amelyeket a gazda enged közterületre.

Alb Nicoleta, a rendőrség tavaly megalakult állatvédelmi részlegének vezetője elmondta, a fent említett törvény betartatására immár létezik a hatóság is, és munkába is lépnek, első körben figyelmeztetik a lakosságot, de a bírságolástól sem riadnak majd vissza.

Naponta egy példa a helyzet súlyosságára

A találkozót követően a tennivalókról egyeztetett Horváth János alpolgármester az állatvédő egyesület vezetőivel. A kérdés sürgősségét támasztotta alá, hogy épp akkor került az egyesület védőszárnyai alá két, dobozban utcára tett kiskutya. A nem kívánt szaporulatot a lakosság rendszeresen passzolja át a menhelyeknek, azonban a telepen lévő férőhelyek száma véges, már több száz állatnak adnak menedéket. Egyértelmű, hogy közép- és hosszú távon csak az ivartalanítás adhat megoldást.

Május 10-től kutyaivartalanítás!

Az utcán kóborló kutyák gazdái visszakereshetők, hanyagság miatt megbírságolhatók lennének, amennyiben chippelve lennének az állatok. A felesleges szaporulat ellen az ivartalanítás a legjobb módszer. A nagyszalontai illetékesek a megbeszélés nyomán azonnal a tettek mezejére léptek. Megszervezték a hivatal által finanszírozott akciót, melynek keretében minden gazda kérheti kutyája ivartalanítását és chippelését. A program május 10-től, hétfőtől indul, a nagyszalontai Polgármesteri Hivatal honlapján (https://salonta.net/ro/) lehet jelentkezni, az ott megtalálható egyszerű formanyomtatvány kitöltésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában