Vörös árvízriasztás

2021.05.19. 16:15

Árvíz Biharban: több településen a tűzoltók bevetésére volt szükség

Több mint negyven bevetésen vettek részt a Bihar megyei tűzoltók kedden, amikor is a jelentős mennyiségű lehullott csapadék miatt vörös árvízriasztást adtak ki több Bihar megyei településre.

Fotó: ISU Bihor

BN-összeállítás

A katasztrófavédelmi felügyelőség operatív csoportjával kibővült belényesi és vaskohsziklási tűzoltócsapatok összesen 29 elárasztott udvarról, pincéből szivattyúzták ki a vizet Herzafalván, Biharkabán, Dzsoszányon, Fonóházán, Felsőkocsobán és Vaskohszikláson. A tűzoltók harminc háziállatot és baromfit mentettek ki az elárasztott udvarokból, illetve segédkeztek a különböző javak kimenekítésében is. A Körösök Vízügyi Igazgatóság szakembereivel közösen több településen homokzsákokat emeltek a víz útjába. Homokzsákokkal védték Belényes több utcáját, Belényesújlakon pedig a földgát megerősítésére volt szükség. Hasonló bevetésekre volt szükség Felsőkocsobán és Alsópojényon.

Felsőkocsobán a megáradt Köves-Körös magával ragadott egy moduláris házat, a négygyermekes családot a hatóságok javaslatára még azelőtt kiköltöztették, hogy rosszabbra fordult a helyzet. A megáradt folyó egyik kanyarulatában a ház darabokra tört, teljesen megsemmisült.

A Körösök Vízügyi Igazgatóság belényesi, vaskohsziklási munkacsoportjai, illetve a nagyváradi sürgősségi alakulata szintén az árvízkárosultak megsegítésére sietett. Herzafalván öt motoros szivattyúval és 1000 homokzsákkal léptek akcióba, Alsópojényban ugyancsak megerősítették a Köves-Körös menti gátat, Bontesden a folyópartot erősítették meg 20 tonna kővel, továbbá többek között Felsőkocsobán is 300 homokzsákkal magasították meg a gátat. Működésbe helyezték a Hollószegi és Kosgyáni ideiglenes gyűjtőtavakat, ugyanakkor feltöltik a Fekete-Körösön levő biharmezői gátat is.

A keddi komoly esőzések nyomán több Bihar megyei folyón megdőlt a valaha mért legnagyobb vízállás – derül ki a Körösök Vízügyi Igazgatóság közleményéből. A Fekete-Körösön, a belényesi mérőállomáson a vízállás 60 centiméterrel meghaladta a 2000-ben mért adatot; Vasaskőfalván a Boga-patakon a vízállás 18 centiméterrel meghaladta az 1995-ös értéket, a Galbena-patakon 43 centiméterrel mértek többet a 2015-ös vízállásnál; Biharpokloson a Rósia-patak 28 centiméterrel haladta meg az 1980-as vízállást. A szerda hajnali öt órakor mért adatok szerint a Fekete-Körös Susdon 34 centiméterrel haladta meg a riasztási vízszintet, Belényesnél 14 centiméterrel az árvízi szintet, Tenkén pedig 60 centiméterrel a riasztási vízszintet. A riasztás ideje alatt a Körösök Vízügyi Igazgatóság szakemberei terepen vannak és folyamatosan méréseket végeznek.

Péntekig esőzések

Az ország 19 megyéjére érvényes narancssárga riasztást adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható esőzések miatt. Az előrejelzések szerint a Bánságban és a Körösök vidékén, valamint a hegyekben nagy mennyiségű esőre kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége eléri a 40–50, helyenként a 70 litert négyzetméterenként. A péntek 11 óráig érvényes másodfokú riasztás Bihar, Kolozs, Arad, Fehér, Hunyad, Temes, Krassó-Szörény, Gorj, Szeben, Vâlcea, Brassó, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Kovászna, Hargita, Buzău, Vrancea és Bákó megyére vonatkozik.

Huszonhárom megyére sárga riasztást adtak ki az esőzések és viharok miatt, ez szintén péntek 11 óráig van érvényben. Erdélyben, Máramarosban, Olténia, Muntenia és Moldva dombvidékein, valamint a Keleti-Kárpátok északi részén záporok, zivatarok várhatók, amelyeket villámlás, megerősödő szél és helyenként jégeső kísérhet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25, helyenként a 40–50 litert négyzetméterenként. A sárga riasztás Fehér, Kolozs, Gorj, Máramaros, Szeben, Argeş, Beszterce-Naszód, Hunyad, Maros, Szilágy, Vâlcea, Brassó, Kovászna, Hargita, Neamţ, Szatmár, Vrancea, Bákó, Buzău, Dâmboviţa, Mehedinţi, Prahova és Suceava megyére érvényes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában