Tömegközlekedés

2021.04.13. 07:36

Újabb kilenc hibrid busz Váradon

Szépen sorba állították a Szent László téren a hétvégén Nagyváradra érkezett, piros-kék színben pompázó Mercedes márkájú autóbuszokat, melyeket néhány héten belül forgalomba is helyeznek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A hétfői sajtótájékoztató főszereplői, azaz a kilenc hibrid Mercedes busz előtt állva beszélt a tömegközlekedési eszközök beszerzéséről Florin Birta polgármester, valamint Viorel Pop, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazgatója és Marius Moș, az önkormányzat Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsmentigazgatóságának (DMPFI) a vezetője. Florin Birta elmondta, hogy tavaly augusztusban írt alá az önkormányzat a Mercedes Benz vállalattal 15 hibrid busz leszállításáról szóló szerződést. A leszállítási határidő 2021 októbere volt, és még csak április van, de máris megérkezett a tizenöt busz mindegyike a városba, az utolsó kilenc az elmúlt hétvégén. Az uniós finanszírozású projekt értéke 22,5 millió lej áfa nélkül, a város hozzájárulása két százalék, a vissza nem térítendő támogatás 98 százalék. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a Románia–Magyarország határon átívelő program keretében további hét új buszt szerzett be a nagyváradi önkormányzat, ezek közül hat euro 6-os jármű és egy hibrid busz, így a városnak 22 új busza van immár. A most érkezett kilenc járművet két-három héten belül forgalomba írják, és ezt követően közlekedhetnek a városban minden útvonalon. A polgármester hozzátette, hogy csúcsidőben mintegy 70 busz közlekedik a városban, ezek egyharmada most már teljesen új jármű lesz. Florin Birta arról is beszélt, hogy húsz új villamost is vásárol az önkormányzat szintén uniós forrásokból. 150 millió lejből tizenkét Astra Impero villamos már megérkezett Váradra és szeptemberig megjön a másik nyolc is. A villamosok kapcsán is megemlítette, hogy csúcsidőben 40 villamos van úton a városban, az év végére ezeknek a járműveknek a fele új lesz. Kifejtette, hogy a géppark modernizálása a következő uniós költségvetési ciklusban is a város célkitűzései közé fog tartozni, a tervek szerint elektromos buszokat fognak vásárolni.

Paraméterek

Viorel Pop, az OTL igazgatója elmondta, hogy a kilenc új Mercedes márkájú autóbuszt Franciaországban gyártották, 7800 köbcentis motorral és fékenergia-visszanyerő rendszerrel vannak ellátva, aminek az a nagy előnye, hogy a buszokat nem kell állandóan tölteni. A járművekben térfigyelő kamerák, elektromos kijelző, klímaberendezés van, továbbá mintegy tucatnyi usb-bemenet is, vagyis utazás közben lehet a telefonokat tölteni. További érdekesség, hogy minden ajtó személydetektorral van ellátva, ez alapján is tudni fogják, hány ember utazik a buszon, nemcsak annak alapján, hogy hányan érvényesítik jegyeiket, bérleteiket. A tizenkét méter hosszú járművek száz férőhelyesek, ezek közül harminc ülőhely. Viorel Pop hozzátette, hogy a városban közlekedő géppark legrégebbi járműveit 2007-ben gyártották, és egy ennél régebbi, 2002-es Mercedes buszt városnéző turistabusszá alakítanak át.

A továbbiakban Florin Birta elmondta azt, hogy az idén befejezik a villamossínek bővítési munkálatait az Aradi út és a villamosremíz között, ezt követően egy időre leállítják a villamosközlekedést a Ghillányi és a Fürdői (Nufărul) úton, mert ott megújítják a sínpályát. Kérdésünkre válaszolva a polgármester elmondta, hogy nincs új fejlemény a sínpálya-építésre vonatkozó pénzügyi korrekcióval kapcsolatban. Mint azt már többször megírtuk, lehet, hogy a város vissza kell fizesse az erre a beruházásra kapott támogatás teljes összegét, de végleges döntés még nem született az ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában