Telefonos segítség

2021.04.08. 08:03

Nemsokára kiderül, hogyan kérhetünk magyar szakembert a zöldszámon

Pikó Stefánia

Körülbelül negyven pszichoterapeuta vállalta a feladatot, hogy ingyenes telefonos segítséget nyújtson azok számára, akik úgy érzik, hogy szükségük van egy szakképzett személy támogatására. Egy évvel a járvány kitörése után a romániai Egészségügyi Minisztérium kezdeményezése révén jött létre a zöldszám, amire már sokak szerint szükség is volt, hiszen a járvány láthatóan nemcsak sokak anyagi stabilitását ingatta meg, hanem hatást gyakorol a lelki és mentális egészségre is.

A projektben a minisztérium mellett részt vesz a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a pszichoterapeuták egyesülete, a hívások rendszerezését, átirányítását pedig egy telefonszolgáltató cég vállalta el, díjmentesen.

„A partnereknek köszönhetően több mint negyven önkéntes terapeuta áll az emberek rendelkezésére, hogy lelki támaszt nyújtsanak. Csakis együtt vészelhetjük át ezt a nehéz időszakot” – fogalmazott Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter. A kolozsvári egyetem rektora kiemelte, ez az első olyan lépés a hatóságok részéről, mely az emberek lelki, mentális egészségére is irányul, nemcsak a fizikai értelemben vett egészségre.

A minisztérium közleményében arra nem tértek ki, hogy mi a helyzet azon állampolgárokkal, akik magyar anyanyelvűek, és akik nem tudnak elég jól románul ahhoz, hogy igényelni tudják ezt a segítséget, azonban ugyanúgy szükségük volna rá, és természetesen ugyanúgy jogukban is áll kérni.

Felhívtuk a két napja működő zöldszámot és anélkül, hogy elmondtuk volna, a sajtótól vagyunk, megkérdeztük, van-e az önkéntesek között magyar anyanyelvű, és ha igen, hogyan lehet éppen őt elérni. A rendszer automatikusan átirányított egy terapeutához, így más illetékest nem tudtunk megkérdezni. A terapeuta elmondta, van olyan kollégája, aki magyar anyanyelvű, tehát biztosan van olyan önkéntes, akivel magyarul is lehet beszélni, viszont azt nem tudja, hogy hogyan érhetjük el pont őt.

A szakember biztosított afelől, hogy továbbítani fogja a kérdést a felettesei számára, így azt javasolta, hogy keressük meg az egyesület weboldalát: psihoterapiecbt.ro, ezen belül kattintsunk az Info COVID-19 fülecskére, ahol a gyakori kérdéseket válaszolják meg. A következő napokon belül ide felkerül majd a mi kérdésünkre is a válasz, és kiderül, hogyan kérhetünk magyar beszélgetőpartnert.

A zöldszám: 021-9081.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában