Szemetelés

2021.04.14. 13:00

Évente több mint ötven tonna szemetet szállítanak el a biharpüspöki temetőből

Ciucur Losonczi Antonius

Plébánosi kinevezése, vagyis 2017 óta próbál tenni annak érdekében, hogy rend és tisztaság legyen a biharpüspöki temetőnek a római katolikus részein – nyilatkozta portálunknak Varga Sándor atya. Ez a gyakorlatban tulajdonképpen két nagyobb (egy régebbi és egy újabb) parcellát jelent, összesen több mint 1,5 hektárt. Arra próbálja kérni és ösztönözni az embereket, hogy csak a kijelölt helyekre rakják le a szemeteket, mely pontok különben táblákkal is jelezve vannak. Nem is kis fába vágta ezzel úgymond a fejszéjét, hiszen annak ellenére, hogy a legtöbben jóhiszeműek és eleget tesznek ezen óhajának, a szemét- és törmelékhegyek szinte kegyeletsértő módon mégis menetrendszerűen újratermelődnek. És ami különösképpen felháborító, az az, hogy a kupacokban veszélyes hulladékok, gumiabroncsok, festékesdobozok, építkezési törmelékek, háztartási kellékek, pillepalackok, és egyéb olyan tárgyak is megtalálhatók, melyeket bizonyára tendenciózusan vittek éppen oda, hiszen amikor egy sírkertbe látogatunk, nem viszünk a hónunk alatt autógumikat vagy lerobbant porszívókat…

A plébános az Eco Bihor céggel is együttműködik, mely általában évente három-négy alkalommal, húsvét és Mindenszentek ünnepe előtt, illetve nyáron ingyenesen kotrógépet és megpakolandó konténert biztosít, az elszállított szemét volumene pedig általában az ötven tonnát is meghaladja. Szembetűnő a műanyagkoszorúk tömkelege is, terepszemlénk alkalmával a tisztelendő azon véleményének is hangot adott, hogy az erre költött pénzösszeget inkább adnák oda a gyászolóknak, vagy fordítanák jótékony célra, hiszen ezek a koszorúk nem csupán giccsesek, de környezetszennyezőek is. „Élő virágokkal nemcsak, hogy zöldebb, de szebb is egy temető” – hangsúlyozta.

És hogy mi lenne a megoldás? Mint megtudtuk, a közeljövőben önerőből szenzoros térfigyelő kamerákat helyez majd ki az egyházközség, valamint a két parcella bekerítésére is számítani lehet annak reményében, hogy így hátha elejét tudják venni a szemetelésnek.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában