Szemétdíj

2021.04.06. 16:00

Egyre drágább „külföldieknek” a váradi hulladéktároló

A nagyváradi helyi tanács rövid időn belül másodjára emelte a más megyékből a nagyváradi hulladéktárolóba érkező szemét hulladéktárolási díját.

Pap István

„Egyre több közigazgatási egység kéri azt, hogy Nagyváradon tárolhassa a hulladékát, és lehetőségeinkhez mérten igyekszünk ezt visszaszorítani, mert lassan-lassan oda jutunk, hogy tíz-tizenöt év múlva megtelik a tárolónk” – mondta legutóbbi sajtótájékoztatóján Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. Elárulta, hogy legújabban Gyulafehérvár önkormányzata fordult a nagyváradi polgármesteri hivatalhoz azzal a kéréssel, hogy az ott megtermelődő hulladékot hozhassák a nagyváradi lerakóba, mert a zsilvásárhelyi telep, ahova addig hordták a hulladékot, bezárt. A nagyváradi polgármesteri hivatal jóváhagyta a kérést, ugyanakkor azonában a helyi tanács elfogadta azt a határozatot, melynek értelmében a más megyékből érkező hulladék tárolási díját tonnánként tíz euróról tizenöt euróra emelték, amihez hozzáadódik a szállítási díj is. Emlékeztetőül, a nagyváradi helyi tanács szintén a fentiekre hivatkozva idén januárban már megemelte 3,5 euróról tíz euróra saját tárolási díjszabását, de mint az kiderült, ez nem volt eléggé visszatartó erő. Megjegyzendő, hogy a hulladéktárolónak van egy használati alapdíja, ami tonnánként 20,51 euró, és ehhez adódik hozzá a város által megszabott díjszabás, ami az emelés után tizenöt euró lett. Ez azt jelenti, hogy a más megyéből ide kerülő szemét megtermelői tonnánként 35,51 eurót fizetnek a nagyváradi hulladéktárolásért. Florin Birta polgármester elmondta, hogy ha ez sem gátolja majd más megyék hulladéktermelőit, hogy ide hozzák a szemetüket, akkor tovább emelik a díjszabást. Hozzátette, hogy a város által megállapított díjszabás nem vonatkozik a Bihar megyei jog személyekre. Azt is elmondta, hogy a gyulafehérvári önkormányzat csak május közepéig akarja Nagyváradra hozni a hulladékot, addigra ugyanis Fehér megyében is megnyílik egy EU-konform hulladéktároló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában