Koszorú-ügy

2021.04.28. 15:00

Eco Bihor: indokolt a műanyag koszorúk forgalmazásának betiltásáról szóló döntés

A nagyváradi hulladékértékesítő vállalat igazgatója jó döntésnek tartja azt, hogy a Nagyváradi Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) megtiltja a műanyag és a dróttal kötött koszorúk forgalmazását.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Pásztai Zoltán, a nagyváradi Eco Bihor cég igazgatója helyesli az ADP elhatározását, hogy június 1-től kitiltja a helyi kereskedelemből a műanyag és a dróttal kötött koszorúkat. „Én teljes mértékben egyetértek ezzel a döntéssel, annak ellenére, hogy velünk erről nem egyeztettek. Valószínűleg megkapták tőlünk évekre visszamenően a visszajelzést, hogy nem tudjuk komposztra vinni a koszorúkat, még ha fenyőfából vannak, akkor sem, és ők ezt a következtetést vonták le belőle. De ez nem új keletű dolog, én már tíz éve jelzem nekik azt, hogy ez így nincs rendben” – fogalmazott Pásztai Zoltán. Az igazgató elárulta, hogy vállalatuk számára nagy gondokat okoz a dróttal kötött koszorú, mert a gép nem tudja ezeket ledarálni, de ha le is tudná, egy csomó apró drótdarab maradna komposztban, ami, ha rostázás után is benne marad, már balesetveszélyes lenne. „Képzeljük el a gyereket, aki ülteti a virágföldbe a virágait, és egyszer csak beleáll egy ilyen drót a kezébe” – jelezte az esetleges baleset lehetőségét Pásztai. Kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy a koszorúkészítéskor csakis természetes anyagokat kell használni ahhoz, hogy később azt újra lehessen hasznosítani, vagyis nem ajánlatos ragasztót vagy ragasztószalagot sem használni, a környezetbarát megoldást a pamut madzag jelenti – véli. A műanyag koszorúkkal az a baj, folytatta, hogy nem lehet azonosítani azt, hogy miből készültek, ezért a műanyagfeldolgozó üzemek, gyárak nem veszik át ezeket. „Úgyhogy a műanyag koszorúkat csak halmozzuk a lerakóban, és ott lesz egy nagy hegy” – fogalmazott Pásztai Zoltán.

Mi következhet?

Hozzátette, hogy az ADP döntésének meghozatalakor alapvetően az anyagi megfontolásokból indult ki, de hozzárendelték ehhez a környezetvédelmi érvet is, hogy nyomósabb legyen az indok, miért tiltja be ezeket a koszorúkat. Az Eco Bihor vezetője tisztában van azzal, hogy ez nagyon népszerűtlen döntés, ettől függetlenül világszerte nagyon sok olyan település van, ahol rendszerszerűen szabályozzák már a hulladék keletkezésének a megelőzését is. Azokon a településeken vannak érvényben hasonló intézkedések, ahol meghirdették az ún. zero waste, azaz a hulladékmentesség elvét. „Vannak ennél elvetemültebb húzások is, például street food fesztivált úgy szerveznek, hogy csak lebomló tálcákon, papíron, fa villácskákkal lehet felszolgálni az ételt” – mondta az igazgató, aki szerint érdemes erőfeszítéseket tenni a környezetbarát és környezettudatos gazdálkodás érdekében. „Elvekért többet kell dolgozni, az nem jó, ha az ember mindig a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldást akarja” – zárta szavait az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában