Tudnivalók

2021.03.17. 19:00

Újabb tájékoztató az illegális tarlóégetésről

A tarlóégetésre vonatkozó szabályok betartására kéri a polgárokat a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. Bihar megyei intézmények közös járőrözést szerveznek, hogy megakadályozzák az illegális tarlóégetéseket.

BN-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel jár a nyílt tűz használata a tarló, a száraz növényzet és a növényi hulladék égetésekor, ezért a tarlóégetésre vonatkozó szabályok betartására kéri a polgárokat. A közlemény emlékeztet arra, hogy tilos a tarlóégetés, valamint a gyomnövények, a bokrok, a száraz növényzet és a növényi hulladék elégetése a környezetvédelmi illetékes hatóságok előzetes beleegyezése és a katasztrófavédelem előzetes tájékoztatása nélkül. A tarlót csak abban az esetben szabad felégetni, ha ezt növényvédelmi szempontok indokolják, illetve, ha a kártevők elszaporodásának a megakadályozása a cél. A tarlóégetés a növényi maradványok kiiktatásának egyik módszere, de súlyos következményei is vannak, hiszen elpusztíthatja az élőhelyeket, állat- és növényfajok eltűnésével csökkenti a biodiverzitást, tűzre rezisztens fajok megtelepedését segíti elő, melyek később invazívvá válhatnak, madárfészkek és tojások égnek, csökken az állat- és növénypopuláció. A tarlóégetéssel üvegházhatású gázok szabadulnak a levegőbe. A felszálló füst kellemetlen szagot is áraszt, illetve a tűz tovább terjedhet, sőt, az ellenőrzés nélküli tarlótűz anyagi károkat is okozat. Tarlóégetés előtt értesíteni kell a tűzoltóságot, a környezetvédelmi őrséget és a helyi önkéntes katasztrófavédelmi egységet annak helyszínéről és pontos idejéről.

A tarlóégetéshez, valamint a növényi és más típusú hulladék, illetve más anyagok elégetésekor be kell tartani a következő előírásokat: az égetést csak napközben, szélcsendes napon kell elvégezni az erre a célra előkészített területen, vagy speciálisan kialakított helyeken. Égetés előtt minden szükséges óvintézkedést foganatosítani kell, amivel megakadályozható a tűz kontrollálatlan továbbterjedése. A tüzet folyamatosan felügyelni kell, a tevékenység végeztével a parazsat is el kell oltani. Lejtős területen az égetést fentről kell elkezdeni. Vasutak, közutak melletti területeket a terület kezelői vagy tulajdonosai meg kell tisztítsák a gyomnövényektől és a növényi hulladékoktól.

Az égésterületet sávok szántásával kell elszigetelni a közmű- és kommunikációs hálózatoktól, az építményektől, a szomszédos mezőgazdasági területektől, az erdőktől, a berendezésektől. A tarlóégetést csak sávszántással felparcellázott területen, egyszerre maximum tíz hektáros területen lehet végezni kizárólag napközben; az égést folyamatosan figyelni kell. Öt hektárnál nagyobb tarló égetése esetében víztartály, vontatóeszközök és eke is kell legyen a helyszínen, az öt hektárnál kisebb tarlók esetében szintén előírás a tűzoltó berendezés és a tűzoltásra használt anyagok biztosítása az égetés helyszínén. Tilos a nyílt láng használata kevesebb mint negyven méterre a robbanásveszélyes helyektől (gáz és cseppfolyós üzemanyagok, robbanóanyagok stb.) és kevesebb mint tíz méterre gyúlékony anyagoktól (fa, papír, karton, aszfalt, olaj stb.). Ha égetés közben bármilyen gond keletkezik, azonnal hívni kell az 112 egységes segélyhívószámot. Ha a tarlóégetés a környezetvédelmi ügynökség engedélye nélkül történik, akkor a vétkes természetes személyekre 3000–6000 lej, jogi személyekre 25.000–50.000 lej közötti bírság róható ki. A természetvédelmi övezetekben történő tarlóégetés bűncselekménynek minősül.

Egyezmény

A Bihar megyei prefektúra közleményt adott ki, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kísérleti projekt keretében egyezményt írt alá a prefektúra, a rendőrség és a megyei katasztrófavédelem. Az egyezmény legfontosabb pontja az, hogy március 15–31. között ellenőrizni fogják azt, hogy a gazdák betartják-e a tarlóégetésre vonatkozó előírásokat. Emellett tájékoztató anyagokat – plakátokat, szórólapokat stb. – fognak készíteni, amelyekkel arra hívják fel a figyelmet, hogy tilos a nyílt láng használata a területek megtisztításakor és különböző tájékoztató tevékenységeket is folytatnak majd, az intézmények a törvény szigorával fogják büntetni mindazokat, aki elégetik mezőgazdasági területükön a növényi hulladékot, továbbá járőrszolgálatot is szerveznek a tűzoltóság, a megyei rendőrség és a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság munkatársainak a részvételével. „Erre az egyezményre azért van szükség, hogy megvédjük Bihar megye értékes erdőit, és hogy csökkentsük a kontroll nélküli égetés miatt keletkező anyagi károkat. Ha a kísérleti projekt sikeres lesz, akkor azt meg lehet hosszabbítani mindaddig, amíg szükséges” – nyilatkozta Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában