Járvány idején

2021.03.02. 11:51

Online térben szervez rendezvényeket a PKED

Az egyetemi tanév első felében szinte minden rendezvényét a virtuális térben rendezte meg a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete. A részletekről bővebben Jakab Ferenc, a PKED elnöke számolt be lapunknak.

Ciucur Losonczi Antonius

A tavaly őszi tisztújító közgyűlés után felvették a kapcsolatot az elsőéves hallgatókkal. Mint minden, ez is az online térben zajlott: létrehoztak a Facebookon egy „gólyacsoportot” – nyilatkozta lapunknak Jakab Ferenc, a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezetének (PKED) az elnöke. Ismerkedős beszélgetést szerveztek számukra, hogy őket is egy kicsit jobban bevonják az egyetemi életbe. A „Gólyapercekben” a narrátorok bemutatták nekik az egyetem épületeit, vezetőségét, a PKED arcait és tevékenységeit. A megszólítottak főleg a tanárokról érdeklődtek, hogy kinél mire kell jobban odafigyelni, illetve azt is kérdezték, hogyan tudnak hozzájutni olyan anyagokhoz, melyek segítségével könnyebben tudnak előre haladni a tanulással. A gólyatábor sajnos a járványügyi óvintézkedések miatt nem valósult meg, abban reménykednek, hogy talán a második félévben mégis meg tudják szervezni, ha javul a helyzet.

Egy online, úgynevezett LoL típusú csapatbajnokságot is rendeztek, melyre meghívták más egyetemi központok versenyzőit is, ezen végül a kárpátaljaiak diadalmaskodtak.

A sokak által kedvelt szabadulós kijutós játék is a virtuális térbe került át. A PKE térképét megrajzolták a művészet szakos hallgatók, és a résztvevők különféle rejtvényeknek a megfejtésével tudtak úgymond kiszabadulni az egyetemről. Erre egyénileg lehetett benevezni. Volt egy játékvezető, a virtuális szobák a megfelelői voltak a valóságban is létező termeknek, a kérdések pedig kötődtek az adott helyszínhez, egy gazdasági teremben például gazdasági témájú feladatok voltak – magyarázta Jakab Ferenc.

Karácsony előtt az ünneppel kapcsolatos filmeket vetítettek. Közösségépítés céljából más típusú játékesteket is rendeztek, ezeken egyszerűbb kérdésekre kellett válaszolni. Adventi várakozás címmel koszorúkészítési pályázatot hirdettek: mindenki otthon kellett elkészítse a saját adventi koszorúját, és fényképet beküldenie erről. Ez a kezdeményezés kevésbé bizonyult sikeresnek: a kritériumoknak megfelelő egyetlen jelentkezőt egy ajándékcsomaggal lepték meg.

Mivel egyetemi témájuk A nagy Gatsby című regény, illetve film, a korszaknak megfelelően kellett beöltözniük egy másik fotóversenyen a jelentkezőknek, szelfit csinálniuk magunkról, és beküldeniük ezt. Az adventi időszakban nem maradt el a hagyományos cipősdobozos jótékonysági akció, e téren Szomor Abigél lelkésznővel működtek együtt. Az egyetem támogatásával szerveztek egy sítábort – béreltek egy házat az Aranyos völgyében, ez a háromnapos kirándulós üdítő kivételt jelentett a sok online esemény közt.

A legutóbbi rendezvényük a TUCC! maraton volt, melynek lényege, hogy tanárok nem arról tartanak előadást, ami a szakterületük, hanem a hobbijukról. Ezúttal Magyari Sára arra biztatta a hallgatóit, hogy merjenek táncolni, Gál Katalin a slágerkészítés tudományába vezette be őket. Nagy László az országúti kerékpározásról beszélt, míg Szabó Árpád ázsiai kalandozásairól számolt be.

Ami pedig a PKED terveit illeti, Jakab Ferenc jelezte, hogy a közeljövőben, márciusban lesz egy újabb nagy szabású online versenyük. „Egyetértettünk abban, hogy hosszabb távra nem érdemes kitekinteni, hiszen mostanában minden bizonytalan és kiszámíthatatlan jellegű” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában