Kötelezettségek

2021.03.07. 10:18

Magyar állampolgárok kötelezettségei

Legutóbb arról írtunk, milyen kedvezmények, jogok illetik meg a magyar állampolgárokat, ebben a részben arról olvashatnak, milyen kötelezettségei vannak a magyar állampolgároknak.

A magyar állampolgársággal kötelezettségek is járnak, ugyanis, minden magyar állampolgár anyakönyvi adatait bevezetik a magyarországi anyakönyvekbe is. Ez csak úgy lehetséges, ha a Magyarország határain kívül élő magyar állampolgárok minden anyakönyvezendő eseményt bejelentenek. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok a konzulátusokon (illetve konzuli napok alkalmával nagyváradi székházunkban) jelenthetik be ezeket az eseményeket, a magyar lakcímmel rendelkezők pedig a lakcímüknek megfelelő anyakönyvi hivatalban. Nagyváradi székházunkban, a Jean Calvin utca 1. szám alatt, munkatársaink minden magyar állampolgárnak segítenek abban, hogy az anyakönyvezendő eseményekhez összeállítsák az iratokat, kérelmeket, amiket majd személyesen kell átadni a nagyváradi székházunkban megszervezett konzuli napon a konzulátus munkatársainak. A következő esetekben kell bejelenteni a változásokat: gyermek születése, házasságkötés, válás, elhalálozás, névváltoztatás stb.

Egyebek

Születés, házasság és más anyakönyvi események bejelentése. A születés bejelentéséhez a következő iratokra van szükség: a gyermek születési bizonyítványa, szülők honosítási okirata, lakcímkártyája, a szülők magyar nyelvű születési és házassági anyakönyvi kivonatai (ha rendelkezésre állnak) és személyi igazolvány.

A házasság bejelentéséhez szükséges íratok: honosítási okiratok, lakcímkártyák, magyar nyelvű születési anyakönyvi kivonatok (ha rendelkezésre állnak), házasságlevél és személyi igazolványok.

Válás bejelentéséhez a következő iratokra van szükség: honosítási okirat, lakcímkártya, magyar nyelvű születési és házassági anyakönyvi kivonatai (ha rendelkezésre állnak), válást kimondó hivatalos iratok, házasságlevél (ha nincs magyar nyelvű megfelelője), személyi igazolvány.

Elhalálozás bejelentéséhez szükséges iratok: az elhunyt (és házastársa) honosítási okirata, lakcímkártya, magyar nyelvű születési anyakönyvi kivonat és házasságlevél (ha rendelkezésre állnak), halotti bizonyítvány, házasságlevél (ha nincs magyar nyelvű megfelelője), személyi igazolvány.

Pótlás, csere

Minden magyar állampolgár a honosítási okirattal együtt egy lakcímkártyát és a tavalyi évtől személyazonosító igazolványt is kap, attól függetlenül, hogy Magyarországon, vagy azon kívül él. Amennyiben nevet (pl. házasság, válás, stb. alkalmával), lakcímet változtat, esetleg elveszíti valamelyik magyar nyelvű iratát, akkor újakat kell igényelnie. Nagyváradi székházunkban a fentebb felsorolt ügyekkel kapcsolatban, illetve minden egyéb, a magyar állampolgársággal kapcsolatos kérdésben az érdeklődők rendelkezésére állunk.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában