Halljuk egymást!

2021.03.09. 10:16

Leltárt készít az RMDSZ nőszervezete az idős személyek szükségleteiről

Románia és Észtország bilaterális kapcsolatai, valamint az idős korosztály társadalomépítő szerepéről szóló nemzetközi online konferencia volt a két témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet péntek délután az RMDSZ nagyváradi székházában tartott Biró Rozália, a képviselőház külügyi szakbizottságának elnöke, az RMDSZ nőszervezetének országos elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

Ingrid Kressel Vinciguerrával, Észtország romániai és moldáviai nagykövetével találkozott az elmúlt héten Biró Rozália, a képviselőház külügyi szakbizottságának az elnöke. A megbeszélés apropóját az adta, hogy február 26-án volt a balti állam nemzeti ünnepe, illetve száz évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatot egymással Románia és Észtország, mely a Szovjetunió létrejötte után megszakadt, de ennek felbomlását követően, harminc évvel ezelőtt, újraéledt.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, ugyan stratégiai partnerségről egyelőre nem beszélhetünk, de jó politikai és gazdasági kapcsolatokat ápolnak, valamint a védelmi és a biztonságpolitika területén is együttműködnek, és fontosnak tartják ezt megerősíteni a parlamenti dimenzióban is. Bár a koronavírus miatt az éves kereskedelmi forgalom a 2019-ben regisztrált 131 millió euróról tavaly visszaesett 99,8 millió euróra, reményeik szerint a pandémia után visszaáll a növekvő tendencia, melynek érdekében a kereskedelmi kamarák közti párbeszédet is erősíteni kívánják. Közös nevezőként említhetjük még a NATO-tagságot, valamint a Keleti partnerség projektjére való odafigyelést. Észtország kiváló sikereket ért el a közigazgatás digitalizálását illetően, mely elérte a 99 százalékot, és ezt a példát szeretné követni Románia is. Bár jelenleg nem aktuális, a turizmus területén is jól teljesít Észtország, illetve irányadó lehet atekintetben is, ahogyan egy elektronikus platformon gyűjtötte egybe a kis- és közepes vállalkozásokkal kapcsolatos információkat, tudnivalókat.

Egy másik rendezvény, amelyen részt vett Biró Rozália, az az Európai Bizottság által szervezett, az idős korosztály társadalomépítő szerepéről szóló nemzetközi online konferencia volt. A kiindulópontot az jelentette, hogy a demográfiai adatok szerint a társadalmak egyre inkább elöregednek. Míg Romániában 1992-ben a 23 millió lakosból 2,5 millió volt 65 évesnél idősebb, 2020-ban a 22,1 millióból már 3,8 millió. Bihar megyében pedig harminc éve a 652 ezer lakosból 77 ezer, tavaly pedig 615 ezer személyből 102 ezer fő. A tanácskozáson különböző országbeli szakemberek prezentáltak joggyakorlatokat arról, hogyan kell kezelni ezt a jelenséget.

Mint ismert, 2020 márciusa és júniusa között az RMDSZ nőszervezete önkéntesek bevonásával működtette a Halljuk egymást! mozgalmat, mely később novemberben ismét akcióba lépett. Ugyanakkor egy piackutatást készít majd arról, hogyan élték meg az érintettek az elmúlt időszakot, hogy az igényeik és a visszajelzések alapján a nyár folyamán össze tudjon állítani egy kisebb szolgáltatáscsomagot – közölte Biró Rozália.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában