Március 15.

2021.03.11. 11:00

Jelképes programokkal készülnek március 15-re

A járvány miatt – hasonlóan a tavalyi márciusi időszakhoz – idén sem ünnepelhetünk úgy március 15-én, ahogy az illő lenne. Azonban néhány egyesület, szervezet úgy gondolta, jelképesen mégis jó lenne megemlékezni. A részletekről Pető Dalma és Somogyi Orsolya számolt be.

Törő Enikő

Immár második éve készülnek március 15-re süteményekkel az Ovisuli Egyesület és az Összefogás Nagyváradért Egyesület elnökei, Pető Dalma és Somogyi Orsolya. Süteményeket egyébként először 2019-ben kínáltak a Virágkarneválkor, akkor a város süteményét és a megye tortáját mutatták be. Tavaly pedig már március 15-re is készültek finomságokkal egy nagyváradi cukrászda partnerségében, Kossuth-kiflit és Deák-tortát kínáltak. Idén ismét lehet vásárolni ezekből a süteményekből, és nem véletlen, hogy pont ezeket a finomságokat készíttetik el. Pető Dalma egyesületi elnök elmondta: ,,Deák Ferenc, a haza bölcse 15 éven át lakott a 19. század egyik leghíresebb pesti szállójában, az Angol Királynő Szállóban. Az étteremben mindig a kedvére tettek, így alkották meg a Deák-tortát. A süteményt kávékrémmel töltik, a tésztáját őrölt mandulával dúsítják. A Kossuth-kifli a legenda szerint pedig eredetileg egy könnyű teasütemény volt, ez volt Kossuth Lajos kedvence. Ebből többféle recept ismert, Kossuth állítólag a mandulásat kedvelte a leginkább”. A süteményeket március 12–15. között lehet megvásárolni a nagyváradi Fan Ice cukrászdában, 9–19 óra között, kedvezményes áron. A sütemények mellé egy-egy marcipán-kokárdát kapnak ajándékba a vásárlók.

Virágültetés

Bár a közös koszorúzások elmaradnak, szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy aki le szeretné róni tiszteletét egyes nagyváradi szobroknál, az március 15-én egy-egy szál virágot helyezzen el azoknál. Tiszteletadás céljából a fent említett egyesületek a dél-rogériuszi és a réti RMDSZ-körzetek tagjaival együtt, szűk körben ezen a hétvégén rendbe teszik a Petőfi Sándor és a Szacsvay Imre szobrok környékét, ahol kell gazolnak, gyomlálnak és virágot ültetnek. Április elején pedig a József Attila szobor környékét is rendbe teszik, melynek már több mint 10 éves hagyománya van, magyarázta Somogyi Orsolya. ,,Fontosnak tartjuk, hogy ezekben a nehéz időkben is emlékezzünk történelmünk nagyjaira, és rójuk le tiszteletünket, emlékezzünk meg róluk és az akkor történtekről” – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában