Szavazás

2021.03.15. 09:10

Csomortányi István: Adjanak magyarázatot az RMDSZ-es EP-képviselők!

Magyarázatot vár az RMDSZ európai parlamenti képviselőitől Csomortányi István, az EMNP elnöke azt követően, hogy Vincze Loránt és Winkler Gyula tartózkodtak az Európai Parlamentben azon a szavazáson, mely a szexuális kisebbségeket tömörítő LMBTIQ mozgalom ún. „szabadság zónájává” nyilvánította az Európai Uniót.

Strasbourg, FRANCE: European Deputies vote during the plenary session, at the European Parliament's Hemicycle 24 May 2007 in Strasbourg. The House vote on the controversy World Bank Chief Paul Wolfowitz. Wolfowitz resigned from his World Bank position last week after accusations he personally arranged a lucrative pay-and-promotion package for Riza, a bank employee. AFP PHOTO GERARD CERLES (Photo credit should read GERARD CERLES/AFP/Getty Images)

Forrás: GERARD CERLES/AFP/Getty Images

Fotó: AFP/Getty Images

Pap István

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi székhelyén tartott sajtótájékoztatón Csomortányi István, az EMNP elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke hangsúlyozta, hogy mind Európában, mind pedig a Kárpát-medencében szabadságharc folyik a globalizáció nemzeteket eltörölni kívánó erői ellen, „és ez a szabadságküzdelem akkor sikeres, ha következetesek vagyunk, és ha az egész Kárpát-medence szót tud érteni egymással” – fogalmazott.

Katalán ügy

A politikus megemlítette, hogy március 9-én szavazott az Európai Parlament (EP) három katalán képviselő mentelmi jogának a felfüggesztéséről, akik ellen Spanyolországban zendülés miatt emeltek vádat. Csomortányi István párhuzamot vont a három katalán politikus és a Romániában terrorizmus vádjával elítélt két székely férfi, Szőcs Zoltán és Beke István ügye között, akik szintén politikai elítéltek. Az Európai Parlament titkos szavazással, kétharmados többséggel függesztette fel a három közéleti személyiség mentelmi jogát, így most már a belga hatóságon múlik, hogy kiadja-e őket Spanyolországnak. Noha a szavazás titkos volt, Csomortányi megítélése szerint az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, Winkler Gyula és Vincze Loránt meg kellene mondják azt, hogyan voksoltak.

Szivárvány-ügy

A továbbiakban Csomortányi István emlékeztetett arra, hogy ugyanannak a hétnek a folyamán, március 11-én, csütörtökön az Európai Parlament 492 szavazattal, 141 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy az Uniót az LMBTIQ szabadság zónájának nyilvánítja. Csomortányi szerint ebben megmutatkozik az Európai Unió által alkalmazott kettős mérce, hiszen míg az LMBTIQ-nak nevezett közösség ügye kapcsán az EP maximális érzékenységet mutat, addig az unióban élő mintegy 50 milliós nagyságrendű nemzeti kisebbségekhez tartozó közösséggel szemben nemcsak, hogy érzéketlen, hanem kifejezetten ellenséges. Csomortányi István elárulta, hogy ezen a szavazáson az RMDSZ részéről Vincze Loránt és Winkler Gyula tartózkodtak. A pártelnök emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ csak úgy tudott bejutni az EP-be, hogy az EMNP nem indult a 2019-es EP-választásokon, mert ha elindult volna, akkor az RMDSZ biztosan nem jutott volna be. „A mi passzív hozzájárulásunkkal az EP-be került két erdélyi magyar képviselő néma maradt a katalán ügy kapcsán, holott ilyen típusú politikai koncepciós perek indultak az elmúlt években Romániában is, ha a különböző magyar polgármestereknek a meghurcolását vesszük” – jelezte, majd ennél is érthetetlenebbnek nevezte azt, hogy a két politikus miért tartózkodott a második szavazáson, miközben a teljes Fidesz-frakció nemmel szavazott.

Magyarázatot

Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fontos ügyben az erdélyi magyar képviselők egy követ fújnak a nemzet- és családellenes erőkkel! A kialakult helyzet orvoslására egyetlen megoldás van: ha az RMDSZ EP-képviselői magyarázatot adnak tartózkodásuk kapcsán és elgondolkodnak azon, nem lenne-e helyesebb, hogy tisztségükről lemondva átadják a helyet olyanok számára, akiknek – remélhetőleg – fontosabb hagyományos értékeink, a család és a normalitás védelme” – zárta szavait Csomortányi István.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában