After school

2021.03.08. 10:00

Bihar megyében is elindította délutáni foglalkozási programját az Iskola Alapítvány

Az Iskola Alapítvány, együttműködve az RMDSZ-szel, március 1-jén öt Bihar megyei szórványtelepülésen is elindította a délutáni foglalkozási programját (after school). A részletekről a kezdeményezők számoltak be péntek délelőtt, a Fekete Sas-palotabeli RMDSZ-székházban tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Ciucur Losonczi Antonius

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iskola Alapítvány az elmúlt években több megyében is sikerrel vezette be a délutáni programot (after school), ami fontos lépés volt a szórványban élők számára. Nemcsak oktatásról szól az együttlét, hiszen a kedvezményezett gyermekeknek meleg ételt is felszolgálnak. Az RMDSZ sokszor hangoztatta, hogy intézményesíteni kellene ezt egész Románia területén, de a kísérletezésen kívül semmi sem történt, holott hozzájárul az oktatás minőségének a javulásához, az iskolaelhagyás jelenségének csökkenéséhez és az anyanyelvhasználat bővüléséhez.

Tavaly a megyei RMDSZ egyeztetett az alapítvány elnökével, Nagy Zoltán Leventével, hogy Bihar is bekapcsolódhasson a programba. Nálunk alapvetően három szórványtérség van: a Berettyó-mente, a Sebes-Körös-völgye, valamint délen a Belényesi-medence és Nagyszalonta. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes és Tankó Zita szaktanfelügyelő felvették a kapcsolatot az oktatási intézmények vezetőivel, felmérték az igényeket és a lehetőségeket, megteremtették a hátterét a délutáni foglalkozásoknak az Iskola Alapítvánnyal közösen.

Nagy Zoltán Levente felidézte, hogy a 2019–2020-as tanévben indították el a programot – valójában hálózatba szervezték azt, ami sok helyen külön-külön már működött, civil, szülői vagy iskolai kezdeményezéseknek köszönhetően. A magyar kormány támogatásával kilenc megye (Temes, Arad, Hunyad, Szeben, Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozsvár, Hargita és Bukarest), 31 helyszíne vált a rendszer részévé. A 2020–2021-es tanévben megpróbálták ismét újraéleszteni, a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól kaptak rá 500 millió forintot, de az ismert járványhelyzet miatt ez csak három hétig sikerült az első félévben. A kedvezményezettek 0–IV. osztályos diákok, és 145 pedagógust alkalmaztak, akiknek kétharmadát ugyanazok teszik ki, akik délelőtt is tanítanak, egyharmaduk pedig külsős bedolgozó. Jelenleg 42 helyszínen, 12 megyében és a fővárosban tartanak délutáni foglalkozásokat. A beíratott gyermekek száma 1866, ők 1500 családból származnak. A szülőkkel szerződést kötnek, felmérik a helyzetüket, és ebből kiderül, hogy 62 százalékuk magyar család, 25 százalékuk vegyes, 5 százalékuk román, a maradék százalék nem válaszolt. Az Iskola Alapítvány különben úgy tervezi, hogy az akciót ősszel is folytatja.

Kéry Hajnal arról számolt be, hogy Bihar megye március 1-jén kapcsolódott be a programba. Szórványban 30 tanítónő oktat, többnyire összevont osztályokban, és 14-en jelezték, hogy részt vennének a kezdeményezésben. Eddig Berettyószéplakon, Élesden, Belényesen, Köröstárkányban és Bélfenyéren kezdődtek el a foglalkozások, és várhatóan Örvénden is megoldódik az ezzel kapcsolatos probléma. A kedvezményezettek száma több mint 160, és a szülők örülnek, hiszen nem kerül nekik semmibe, és amíg ők munkában vannak, a gyermekeikről gondoskodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában