Tervek

2021.02.05. 09:30

Számos tanintézmény újult és újul meg Váradon

A Nagyváradi Ingatlankezelőség az idén több, a kezelésében lévő tanintézményt újíttat fel, köztük a Szacsvay Imre Általános Iskola Szaniszló (Eminescu) utcai épületét is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Megtartotta 2020. évi beszámolóját a Nagyváradi Ingatlankezelőség. Lucian Popa, az igazgatóság vezetője kiemelte, hogy nehéz év volt a tavalyi, de ő is pozitívumként említette azt, hogy a lecsökkent forgalom miatt könnyebben lehetett dolgozni a munkatelepeken. A számadatokra rátérve elmondta, hogy a bevételek tekintetében kis mértékű, 1,81 százalékos visszaesés mutatkozott 2020-ban 2019-hez képes. Tavaly ugyanis 48,3, egy évvel korábban pedig 49,1 millió lej bevétele volt az igazgatóságnak. A bevételek legnagyobb összege a parkolási díjakból származott, ami 17,4 millió lejt hozott az igazgatóságnak, a második helyen az ingatlanértékesítés áll 13,6 millió lejes bevétellel. Lucian Popa elmondta, hogy a Ritoók Zsigmond (George Enescu) utcai egykori poliklinika és a Szentandrási úton lévő telek eladása volt a legnagyobb értékesített tétel a tavaly. Tudatta azt is, hogy a városban mintegy nyolcezer közúton lévő parkolóhelyet kezel az igazgatóság, ezen kívül van még körülbelül kétezer olyan parkolóhely, ami nem közúton van, illetve ezekhez hozzáadódik még 27 ezer lakótelepi parkolóhely. Ez utóbbiak száma évről évre két-háromezerrel nő.

Tanintézmények

Lucian Popa kifejtette: az igazgatóság törekvései közé tartozik csökkenteni a működési, és növelni a beruházási költségeket. Az elmúlt év egyértelműen ennek az alapelvnek a jegyében telt el, mondta, ugyanis működési kiadások 16,4 millió lejre rúgtak, míg a beruházási költségvetés 55,7 millió lej volt, ez utóbbi költség 11 millió lejjel volt több, mint 2019-ben. A beruházási költségvetésből 39,2 millió lej ment el az ingatlankezelőség által birtokolt lakások karbantartására, a szolgáltatások fejlesztésére, 13,1 millió lejt fizettek a parkok, sporttelepek és szabadidős központok fejlesztésére, a tanügyi infrastrukturális rendszerre 3,3 milliót költöttek, a bölcsődékre és szociális jellegű kiadásokra 126 ezer lej ment el. Megemlítette, hogy egy program keretében felújítják a nagyváradi iskolák és óvodák elektromos hálózatát, ez a munkálat tavaly sok iskolában megtörtént. Aláhúzta, hogy a tanintézmények egyharmadában kiépítették az automatikus fűtésszabályozó rendszert, aminek következtében ezekben az iskolákban drasztikusan csökkentek a fűtési költségek. Hozzátette, hogy több iskola más fogyasztókkal közös hőközponton működik, ezért az ingatlankezelőség már egyeztetett is a Hőszolgáltató Vállalattal arról, hogy amikor ezeket a hőközpontokat felújítják, akkor építsenek ki különálló fűtési hálózatot az iskolák számára, hogy ezekben is ki lehessen építeni az automatikus fűtésszabályozást.

Az igazgatóság összesen 1,7 millió lejt költött a tavaly nagyváradi tanintézmények javítási munkálatainak az elvégzésére. Ezek közé tartozott az iskolaudvarok aszfaltozása, a kerítések cseréje is. Számos iskolaépület is megújul ebben az évben az ingatlankezelőség tervei szerint. Popa elmondta, hogy tervezik megújítani az egykori Premontrei Gimnáziumot, a jelenlegi Mihai Eminescu Főgimnáziumot, illetve a Gojdu-líceum épületét is. E két tanintézmény felújítására uniós forrás áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában