Visszaesés

2021.02.10. 10:00

Megviselte a helyi turizmust a világjárvány

A turizmust érintette a legérzékenyebben a világjárvány Nagyváradon: tavaly áprilisban 93 százalékkal kevesebb turista érkezett a városba, mint 2019-ben ugyanebben a hónapban.

Pap István

Megtartotta évértékelő sajtótájékoztatóját a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR). Mihai Jurca városmenedzser, az APTOR elnöke és Alexandru Chira, az egyesület tavaly decemberben kinevezett igazgatója tájékoztatták a sajtó munkatársait. Chira elmondta, hogy a tavaly 123 ezer turistával kevesebb érkezett Nagyváradra, mint 2019-ben, ez összességében 48 százalékos visszaesés, de ez még mindig elfogadható arány, hiszen országos szinten hatvan, európai szinten pedig hetven százalékos volt a visszaesés. A legnehezebb időszak tavaly áprilisban volt, akkor ugyanis szükségállapot volt érvényben Romániában, és emiatt Nagyváradra 93 százaléknyival kevesebb turista érkezett, mint 2019 áprilisában. Tavaly áprilisban és májusban a szállásadók 93 százaléka bezárt a városban. A Nagyváradra látogatóknak mindössze négy százaléka volt külföldi turista, míg 2019-ben ez az arány tíz százalék volt. Az áprilisi és a májusi mélypont után lassú emelkedés következett, és augusztusban már csak 28 százalékkal maradt el a nagyváradi turistalátogatói szám a 2019. évi hasonló havi adatokhoz képest. A legtöbb turista egyébként sorrendben Magyarországról, Németországból és Olaszországból érkezett. Chira kiemelte, hogy a maga 113.112 látogatójával Nagyvárad még így is a hatodik helyen áll a hazai városok között a látogatottság tekintetében.

Segítség járvány idején

Elhangzott, hogy a hagyományos ügymenetet követve a tavaly is már az év elején elkészítették az év eseménynaptárát, és csak ezt követően ütött be a világjárvány, így gyakorlatilag csak egyetlen eseményt, a TIFF-et tudták megszervezni. Emiatt az APTOR olyan dolgokra fordította energiáit, amivel máskülönben nem lett volna ideje foglalkozni. Megújult az egyesület honlapja, a www.visitoradea.com, melynek már megvan a román, a magyar és az angol nyelvű változata, készül a német és az olasz verzió. A világjárvány idején az APTOR is kivette a részét a segítségből: az egyesület szerezte be Kínából az egészségügyi járványvédelmi eszközöket, főként az arcmaszkokat. Jurca felidézte, hogy összeállítottak egyfajta tankönyvet a járványvédelmi tudnivalókról, amelyeket kiosztottak a kisebb szállodáknak, azoknak a vállalkozásoknak pedig, amelyeknek több mint ötven alkalmazottjuk van, digitális lázmérőket juttattak.

Kampány

Az APTOR a tavaly kedvezménycsomagot biztosított az ide látogató turisták számára. Akik minimum két egymást követő éjszakát nagyváradi szállodában töltöttek, minden múzeumba ingyen beléphettek és két napig ingyen utazhattak a tömegközlekedési járműveken. A július 15.–december 31. közötti időszakban 1060 turista élt ezzel a lehetőséggel, 933 személy lépett be valamelyik múzeumba és 385 használta ingyenesen a közszállítási eszközöket. Ezt a kampányt sikeresnek ítélte meg az APTOR, ugyanis a kampány időszakában 3,5 nap volt a turisták itt tartózkodási átlaga, míg 2019-ben csak átlagban 1,8 napig tartózkodtak Nagyváradon, igaz, akkor nem létezett még a fentiekben említett kedvezmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában