elismerés

2021.02.01. 15:25

Magyar Kultúráért-díjban részesült a monospetri Bábota Néptánccsoport

A magyar kultúra napján a monospetri Bábota Néptánccsoport is átvehette munkássága elismeréseként a Magyar Kultúráért-díjat. Mint portálunkon is olvashattak róla, az átadási ünnepségre a nagyváradi Szigligeti Színházban került sor.

Szőke Ferenc

A Bábota Néptánccsoport a Partium egyetlen amatőr senior néptánccsoportja. 2015 tavaszán alakult meg, olyan táncot, éneket, szórakozást és szórakoztatást kedvelő emberekből, akik fontosnak tartották a helyi kultúra, valamint a hagyományok megőrzését és továbbadását a fiatalabb nemzedéknek. A csoport későbbi vezetője, Kozák Róbert tette közzé a megalakulásra való felhívást, melyre kezdetben nyolc személy jelentkezett, így négy párral kezdték el tevékenységüket. Oktatóik, koreográfusaik az ismert és elismert Sütő házaspár, Judit és Szabolcs. Néhány sikeres fellépés után újabb négy párral bővült a csapat, így már egy nagyszínpadot is be tudnak tölteni. Valamennyien a közép- és idősebb korosztályt képviselik, de ezt meghazudtolva, fiatalos lendülettel ropják a szebbnél szebb (szatmári, szilágysági, mezőségi, sóvidéki, széki) magyar táncokat. Monospetriben minden alkalommal teltház előtt szerepeltek, de hamarosan érkeztek a meghívások közelebbi, távolabbi településekről, sőt az anyaországból is. Szívesen elfogadnak meghívásokat megemlékező műsorokra, vagy egyházi, illetve polgári ünnepekre. Évi rendszerességgel járnak Székelyföldre néptánctáborba, hogy tökéletesítsék tánctudásukat és megismerkedjenek azon térségek táncaival is. Otthon heti rendszerességgel gyakorolnak, hogy bemutatóik magas szintűek legyenek, de már a puszta együttlét is örömet okoz számukra. Barcui Barna polgármester lelkes támogatója, biztatója a csoportnak, és önkormányzati részről minden segítséget megad nekik. Saját bevallása szerint nagyon büszke rájuk. A táncruhákat, az utaztatásokat az önkormányzat finanszírozza, és természetesen rendelkezésükre van bocsátva a művelődési központ színpada a próbák és gyakorlások lebonyolítására.

A csoport már megalakulásának évében úgy döntött, hogy karácsonykor és március 15-én ünnepi műsort mutat be. Ezek tematikus zenés-táncos-verses összeállítások, melyekkel még a néptáncnál is nagyobb sikert arattak. Ezen műsorokkal is meghívást kaptak sok környékbeli településre, közöttük Margitta városába. Szintén az ő nevükhöz kapcsolódik a SzabadságFeszt keretén belül megrendezett maxi néptáncfesztivál, melyre ezer néptáncost hívtak meg. Egyedi és impozáns volt ez a program, melyhez hasonlóhoz addig nem volt példa ebben a térségben. Tavaly készítettek a trianoni évfordulóra egy videót, melyet a magyar kormány egy időkapszulában helyezett el, és húsz évig megőrzik.

A tánccsoportnak nemcsak hatéves múltja és jelene, hanem jövője is van, mivel megalakították a Mini Bábotát, melyben fiatalok és nagyon fiatalok tanulják a néptáncot. Ők a zálogai annak, hogy a csoport még sokáig örvendeztesse meg a népes közönséget, megőrizve kivívott hírnevét. Mindent egybevetve elmondhatjuk, hogy a Bábota néptánccsoport a monospetri kultúra és népszokások képviselője, őrzője és örökítője.

Borítóképünkön: Kozák Róbert vette át a díjat Biró Rozáliatól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában