terjed

2021.02.16. 11:00

Közel húsz új sertéspestis-góc Bihar megyében

Nem kevesebb, mint tizenkilenc új sertéspestis-góc alakult ki Bihar megyében, így most már huszonkettőre emelkedett ezek száma.

Forrás: Shutterstock

A Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) arról tájékoztat, hogy a sertéspestis megállapítására specializálódott laboratóriuma a január 27.–február 10. között végzett elemzései nyomán megállapította, hogy 19 új sertéspestis-góc alakult ki Bihar megyében. Ezzel összesen huszonkettő jelenleg a megyénkben a házi sertéseket tenyésztő farmokon a gócok száma. A következő településeken vezettek be állategészségügyi megszorításokat: Alkér, Érsemjén, Kardó, Szalacs, Köröstarján, Érbogyoszló, Rév, Váradalpár, Kéc, Gálospetri, Érkörtvélyes, Kisszántó, Margitta, Rikosd (Butani), Székelyhíd, Éradony, Szolnokháza (Izvoarele) és Bertény (Birtin). A DSVSA azonnal a felügyelete alá vonta a fertőzött sertéstelepeket, mozgáskorlátozást vezetett be, továbbá az ólak, valamint a sertéstelep, illetve a különböző eszközök fertőtlenítését rendelte el. A közleményben beszámolnak arról is, hogy tizenkét vaddisznó esetében is kimutatták a sertéspestist, és kettővel emelkedett – az érvasadi FV2 és a nagyerdei FV 10 (Pădurea Mare) vadászterületek –, így jelenleg tizennégy fertőzött vadászterület van Biharban. Minden fertőzött állatot, valamint mindazokat az állatokat, amelyek érintkezésbe kerültek ezekkel, le kell vágni, a gazdák állami kárpótlásban részesülnek majd.

A megnövekedett esetszám miatt a DSVSA nyomatékosan kéri a gazdákat, hogy tartsák be a járványvédelmi és állathigiéniai előírásokat: utcai ruhával ne menjenek be a disznóólakba, illetve azokra a helyeke, ahol a sertések vannak, az állatokat elkerített helyen neveljék. A disznóknak biztos, ellenőrzött helyről származó sertéstakarmányt adjanak, tilos ezeket az állatokat a saját háztartásból megmaradó, vagy a közélelmezési hálózatból vett élelmiszerekkel etetni. Ne vásároljanak ismeretlen eredetű malacokat, és ne etessék a disznókat erdőből, rétről származó tápanyaggal. Ha megbetegedést tapasztalnak, vagy elhullott vaddisznót, sertést látnak, hívják azonnal a DSVSA telefonszámát – 0259/266-141 –, valamint értesítsék a polgármesteri hivatalt is.

A DSVSA felhívja a figyelmet arra is, hogy tilos a fertőzési gócokból származó disznókat és a sertéshúst szállítani, értékesíteni, elajándékozni. Bihar megyében egyébként meg nem határozott ideig felfüggesztettek minden állatvásárt. A DSVSA felkéri a lakosságot, hogy tartsák be a járványvédelmi előírásokat annak érdekében, hogy visszaszorítsák ezt az ember egészségére nem veszélyes, gazdasági szempontból azonban nagy károkat okozó járványt.

Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában