Előadás

2021.02.02. 12:55

Körforgás: négy évszak negyven percben

Időszerű a négy évszak változásairól előadást készíteni a gyerekeknek, hiszen lehet, hogy mire felnőnek, már a természet megszokott körforgása is felborul, és akkor jó lesz emlékezni arra a harmóniára, amit a négy évszak körforgása felidéz.

Fotó: Pap István

Pap István

Erre gondoltam, amikor vasárnap délután kisfiammal megnéztem a bábszínházban a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának Körforgás című előadását, melyben az alkotók a legkisebb korosztálynak mutatták be a négy évszak legfontosabb jellemzőit. Betűkből, számokból, szavakból, gesztusokból és dalokból épül fel ez a mintegy negyven perces kis oktató mese, melyet Benczi Tekla és Vári Vivien ad elő. Tulajdonképpen nincs történet, hanem a két egyforma ruhába öltözött kislány – barátok, ikertestvérek? – a négy évszakhoz kapcsolódó képzettársításaikat mondják ki, mutogatják el, illetve eljátszanak a színpad közepét uraló szőnyegre helyezett, a négy évszakra jellemző színű formákkal. Olykor-olykor pedig dalra fakadnak, Varga Imre szerzeményeit éneklik el, a kedves dalok is természetesen a négy évszak csodáiról, sajátosságairól szólnak. A Markó-Valentyik Anna rendezte darabot a vasárnap délutáni bemutatón szerették a gyerekek, még némi vastapsra is futotta kicsi tenyerükből.

Az eredeti elképzelés szerint az előadás végén közös színpadi játékra invitálják a kis nézőket, de a járványhelyzet miatt ettől el kellett tekinteni, mondta az előadás után Botházy-Daróczi Réka, a társulat művészeti vezetője, hozzátéve azt is, hogy amíg olyan a járványhelyzet, amilyen, addig úgy adják elő a produkciót, hogy elmarad az előadás végi közös játék. Megtudtuk azt is, hogy a szereplők minden előadáson érvényes negatív koronavírus teszttel lépnek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában