Tudnivalók

2021.02.26. 13:08

A magyar állampolgársággal járó kedvezmények

Az előző részben arról írtunk, hogyan lehet megszerezni a magyar állampolgárságot. A mai részben azzal folytatjuk, hogy milyen kedvezmények illetik meg a magyar állampolgárokat. A honosítással, állampolgársággal kapcsolatos minden kérdésben, az alább felsorolt ügyekben is keressék bizalommal a tíz éve működő nagyváradi honosítási irodát, a Jean Calvin utca 1. szám alatt.

Választásokon való részvétel

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár is részt vehet a magyarországi parlamenti választásokon, a népszavazásokon és a nemzeti konzultációkon. A magyarországi lakcímmel is rendelkező magyar állampolgár, a fentieken kívül, részt vehet a helyhatósági választásokon (akár jelöltként is), a magyarországi lakcímének megfelelő választási körzetben. Abban az esetben, ha nem tud megjelenni a szavazáson a saját magyarországi lakcímének megfelelő választási körzetben (például ha budapesti a lakcíme), kérheti, hogy egy másik magyarországi körzetben szavazhasson (például Biharkeresztesen). A magyarországi szavazásokon való részvételhez mindenkinek regisztrálni kell a magyarországi névjegyzékbe, így a pl. Bihar megyében élő magyaroknak is regisztrálniuk kell. Miután honosítási irodánkban munkatársaink segítenek a regisztrációban és a kérelmezőt az anyaországi választási hatóságok felvették a névjegyzékbe, a Bihar megyében élő magyar állampolgárok levélben szavazhatnak majd a soron következő országgyűlési választáson.

Arra a címre fog érkezni majd a levélszavazatot tartalmazó boríték, amit a kérelmező a regisztrációkor megadott. Regisztrációhoz a lakcímkártyára és a romániai személyi igazolványra van szükség.

Anyasági támogatás

Minden magyar állampolgár újszülött gyermeke (édesanyja) egy egyszeri támogatásra jogosult, akkor is, ha például Bihar megyében él. A támogatás 64125 Ft (ikrek esetén 85500 Ft), ezt a támogatást a szülők a gyermek születésétől számított hat hónapon belül igényelhetik. A támogatás igénybevételéhez a következő magyar, illetve román okiratokra van szükség: a szülők Honosítási Okirata, lakcímkártyája, házasságlevele (ha házasok), a gyermek születési bizonyítványa és egy bankszámlaszámot (banki igazolást attól a banktól kell kérni ahol az édesanya bankszámlát nyitott) tartalmazó banki igazolás. Ezek alapján a nagyváradi honosítási irodában dolgozó munkatársunk kitölti az anyasági támogatás iránti kérelmet, amit a szülők a soron következő konzuli nap alkalmával adhatnak át a konzulátus munkatársainak nagyváradi székházunkban.

Babakötvény

Az anyasági támogatással együtt, ugyanazon iratok alapján lehet igényelni a Babakötvényt is, ennek értéke 42500 Ft. Ha a szülők igénylik, akkor Magyarország illetékes hatósága a Magyar Államkincstárnál életkezdési letéti számlát nyit a gyermek nevére, és elhelyezi rajta a fent említett támogatást. Ezt a pénzt nem lehet kivenni és nem lehet hozzátenni sem. Magyarország kormánya a kamatot tőkésíti évente. A számlán szereplő összeget csak a gyermek tudja kivenni és felhasználni, miután betöltötte a 18. életévét.

Start-számla nyitása

A Start-számla nem más, mint a szülők által a Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapírszámla, amelyre át lehet utalni az életkezdési letéti számlán elhelyezett egyszeri életkezdési támogatást is. Erre a számlára a szülők, vagy más hozzátartozó is további összegeket fizethetnek be az évek során, amelyekre ugyanaz az előnyös kamatozás érvényes, mint az életkezdési támogatásra is. Start-számlát nemcsak a hat hónapnál fiatalabb csecsemők részére lehet nyitni, hanem bármely kiskorú gyermek részére. Ezt a támogatást a Magyar Államkincstárnál lehet csak igényelni. A számlán szereplő összeget szintén a gyermek tudja felhasználni a 18. életévének betöltése után. Ha valaki például 17 évesen nyit ilyen számlát, akkor ő legkorábban három év után használhatja fel a számlán szereplő összeget.

Útlevél, személyi igazolvány

A felsorolt kedvezményeken kívül minden magyar állampolgár igényelhet magyarországi útlevelet, illetve magyarországi személyi igazolványt, abban az esetben is, ha a lakcíme nem magyarországi. A fentebb felsorolt kedvezményekről, illetve más kedvezményekről (pl. Szülőföldön magyarul támogatás, Magyar Igazolvány, stb.) nagyváradi irodánkban érdeklődhet, ahol minden szükséges kérvény kitöltésében segítenek kollégáink.

(közlemény)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában