Interjú

2021.02.17. 09:56

„A fejlődésnek ára van, hogy aztán jobb körülmények közt éljük az életünket”

A folyamatban lévő jelentősebb munkálatok közé tartozik a művelődési központ, valamint az uszoda felépítése. Elkészült ugyanakkor a város körgyűrűjének megvalósíthatósági tanulmánya, a tervezés és kivitelezés finanszírozása is körvonalazódik már – nyilatkozta többek közt lapunknak adott interjújában Nyakó József érmihályfalvi polgármester.

Ciucur Losonczi Antonius

Hogyan érintette, érinti a koronavírus-járvány Érmihályfalvát?

– A világjárvány városunkat sem kímélte. Annak ellenére, hogy a lakossággal együtt igyekeztünk mindent megtenni a nagyobb baj megelőzése érdekében, sajnos az elmúlt év alatt a mai napig már 11 helyi lakost veszítettünk el a járvány következtében. Az emberéletnél nincs nagyobb érték, szeretteink elvesztése mély nyomot hagy a családban, közösségben egyaránt.

Milyen hatást gyakorolt a járvány a helyi gazdasági életre?

– Akárcsak az egész világon, mérhetetlen kárt okozott a gazdaságban is. Több százan kerültek utcára a gazdasági recesszió miatt a termelőkapacitást csökkenteni kényszerülő cipőgyárainkból. A folyamat sajnos meg nem állt meg, kilátásaink ezen a téren nem éppen rózsásak. A járvány tehát próbára tett bennünket, mély nyomot hagyott a lelkünkben, elbizonytalanítva jövőnket, megélhetésünket. Remélem, hogy a munkaadó vállalkozók idecsalogatására irányuló törekvéseink előbb-utóbb meghozzák a várt eredményt.

Már csak az a feladatunk, hogy oltassuk be magunkat a vírus ellen, és ezzel véget vetnünk ennek az áldatlan állapotnak, aminek egyetlen percét sem sírja vissza senki, visszatérhetünk a normális életünkhöz. Örömmel látom, hogy egyre nő az oltakozási hajlandóság, az érmihályfalvi oltóközpontban eddig az első vakcinával 1300, míg a másodikkal 180-an oltatták be magukat.

– Milyen beruházások vannak folyamatban, fejeződtek be?

– Beruházásainkat helyi, megyei és kormánypénzekből finanszíroztuk, de év végére már befejeztük az első uniós forrásokból fizetett 2,2 km járda megépítését. Ugyancsak az év végére sikerült befejeznünk városunk 15 utcájának, 9 millió lej értékű szennyvízcsatorna-hálózatát. Az elvárt minőségben és ütemben korszerűsítettük a Mester utcát, amire 1.300 000 lejt költöttünk saját forrásból.

A városok számára nyílt lehetőségeknek köszönhetően az alábbi uniós projektek kaptak finanszírozást: tömegközlekedési hálózat és szolgáltatás létrehozása, melynek értéke 25.265 000 lej, ebben 4,5 kilométer új úthálózat kiépítése, 7,7 kilométer úthálózat korszerűsítése, valamint 20,5 kilométer kerékpárút létrehozása szerepel. Központi tömbházak energetikai rehabilitációja, teljes külső felújítása, értéke 3.016 000 lej. Közvilágítási hálózat korszerűsítése és bővítése, értéke 9.675 000 lej. Oktatási infrastruktúra korszerűsítése és bővítése, valamint egy 22 hektáros szabadidős park, zöldövezet kialakítása, melynek értéke 22.555.000 lej. Egy 200 férőhelyes óvodai napközi otthon megépítése és három utca teljes felújítása, értéke 14.978.000 lej. Egy fűthető sátorcsarnok építése a líceum sportpályája fölé, értéke 745.000 lej. A megyei tanács támogatásával felépítettük a városháza irodaházát, egy évek óta romos épület helyére, jelentősen javítva ezáltal a városképet. Felújítottuk a Bartók Béla Művelődési Házat, a dr. Andrássy Ernő Múzeumot, valamint az első és második világháború mártírjainak emlékművét.

Ha jó tudom, tavaly egy fontos évfordulót ünnepeltek…

– Igen, a tavaly 750 évesek voltunk az első írásos dokumentumunk szerint, de a járvány szinte teljesen átírta terveinket, melyeket a jubileumi alkalomra szántunk. Egyetlen maradéktalanul kivitelezett megvalósítás a Testvériség Fala lett, amit a jubileum kapcsán, testvértelepüléseink tiszteletére építettünk. Felemelő érzés volt a virágkarnevál kocsijainak bevonulása Érmihályfalva főterére, különösképpen a Szent Koronát és a koronázási ékszereket ábrázoló kompozíció aratott osztatlan sikert. Ezúton is megköszönöm az RMDSZ csapatának és személyesen Szabó József akkori megyemenedzsernek azt a felejthetetlen élményt, amit átélhettek az Érmellék magyarjai.

Milyen tervekkel vágtak neki a 2021-es esztendőnek?

– Folyamatban lévő jelentősebb munkálataink a művelődési központ, valamint az uszoda felépítése. Az első a kormány finanszírozásával, a második a megye támogatásával épül fel. Mindkét objektum átadása valamikor őszre várható. Ezek mind elkezdett projektek, az első kivitelezése már folyamatban van, a többiek a megvalósítás különböző szakaszában, de 2023 nyarára mindegyiket be kell fejezze a kivitelező. Elkészült a város körgyűrűjének megvalósíthatósági tanulmánya, a tervezés és kivitelezés finanszírozása is körvonalazódik már.

Az adatokból látszik, hogy körülbelül harminc utcán végzünk munkálatokat, ami rengeteg kellemetlenséggel jár és ezúton is kérem városunk tisztelt lakóinak türelmét. A fejlődésnek ára van, tűrnünk kell, hogy aztán városi körülmények között közlekedhessünk és éljük életünket.

Távlati terveink vannak a város teljes szennyvíz- és úthálózatának befejezésére, figyeljük a forrásokat, a finanszírozási lehetőségeket is. Az alattunk levő termálvízkészlet kiaknázását is fontos és időszerű feladatnak tekintjük, előtanulmányaink vannak, az értékeket ismerjük, a finanszírozást kell megoldanunk. Jó hír, hogy az EU 2021–2027-es költségvetéséből még jelentős anyagi támogatásokra számíthatunk. Ezért már kötöttünk is egy partnerségi szerződést az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséggel egy mobilitás és egy környezetvédelmi sikeres projekt megvalósítása érdekében, melyeket reményeink szerint újabbak követnek.

A két fent említett projektben aszfaltúttal kötjük össze a Pásztorgaz és Bankasor nevű településeket a központtal, valamint parkrendezést végzünk a város mind a három parkjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában