Hulladékgazdálkodás

2021.01.18. 11:32

Vita a tanácsülésen – nem kérik az idegen hulladékot

Megdrágítja a nagyváradi környezetbarát hulladéktároló használatát a helyi önkormányzat a más megyékből ide hulladékot szállítók számára.

Pap István

A nagyváradi környezetbarát hulladéktárolóban 20,5 euró/tonna áron lehet tárolni a hulladékot, a más megyékből ide szállított hulladék esetében a fenti díjszabás mellett további 3,5 eurót kellett fizetni tonnánként. A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülésén 10 euróra emelte ez utóbbi tarifát, ami azt jelenti, hogy a más megyéből ide szállított hulladék tárolási díja tonnánként 30 euró lett, míg a Bihar megyei cégek továbbra is 20,5 eurót fizetnek a váradi lerakóba vitt hulladék tonnájáért. A döntés nem titkolt célja az, hogy elbátortalanítsák azokat, akik más megyéből akarják ide hozni a szemetet, mondta a határozat kapcsán Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. Mint kifejtette, a környezetbarát hulladéktároló 2006-ban nyílt meg, akkor, amikor az ország északnyugati régiójában nagyon kevés ilyen létesítmény működött, ha létezett egyáltalán. Emiatt más megyékből is elkezdték ide hordani a hulladékot.

A tároló hat részre, ún. cellákra oszlik, és 2019-ben már a harmadik ilyen cellát kezdték el bezárni, tavaly pedig elkezdődött a lerakás a negyedik cellában. Vagyis felmerült a veszélye annak, hogy hamarosan megtelik a hulladéktároló. Ráadásul időközben a környező megyékben is felépültek hasonló létesítmények, amelyek azonban magasabb díjszabással dolgoznak, mint a váradi lerakó, így könnyen elképzelhető, hogy más megyékből továbbra is Nagyváradra fogják hozni a szemetet, és be kell majd zárni a váradi létesítményt. „Elérkezett tehát az ideje annak, hogy már nemcsak a pénzre, hanem arra is kell gondolnunk, hogy véges az a határidő, amíg rendelkezésünkre áll a hulladéktárolónk. Éppen ezért annak érdekében, hogy elbátortalanítsuk azokat, akik más megyéből jönnének, hogy nálunk tároljanak, megnöveltük ezt a díjszabást. A Bihar megyei vállalatokat nem érinti ez a módosítás, ők továbbra is 20,51 euró/ tonna árat kell fizessenek” – fogalmazott a polgármester. A vonatkozó határozattervezetet megszavazta csütörtöki ülésén a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában