Panasz

2021.01.19. 13:00

Segítségkérés a képzőművészek számára

Pap István

A csütörtöki Nagyváradi Helyi Tanácsülés végén szót kért Vioara Bara képzőművész, a Romániai Képzőművészek Szövetsége Bihar megyei szervezetének elnöke, aki azt panaszolta, hogy nehéz anyag helyzetbe került az egyesület és a város nem támogatja a helyi képzőművészeket.

Elmondta, hogy a tavaly óta felújítás alatt áll a szövetség galériájának is helyet adó Fő utca 15. szám alatti ingatlan, felállványozták a homlokzatot, és azóta senki nem tér be a galériába. „Emiatt decemberben már nem tudtam fizetést adni a galeristának. Kitettem a »Leltár« feliratot az ajtóra, és bezártam a galériát – jegyezte meg Bara. Elárulta, hogy még tavaly augusztusban is, tehát a járvány közepén, de amikor még nem volt állvány az épület elé helyezve, voltak eladásaik, tehát voltak bevételei az egyesületnek, így ki tudta adni a galériában dolgozó munkatárs fizetését is, azóta viszont semmilyen bevétele nincs a galériának. Hozzátette, hogy többször is jelentkezett audienciára Florin Birta polgármesternél, de mivel a városvezető egyszer sem fogadta, és kérelmeire sem kapott választ, ezért volt kénytelen eljönni a tanácsülésre. A továbbiakban azt kérte a helyi tanácstól, hogy amíg a világjárvány tart, illetve amíg az állványzat ott áll az épület előtt, addig csökkentsék a galéria bérleti díját. Megjegyezte, hogy tudomása szerint a szemközti Apollo palota esetében is így járt el az önkormányzat: a felújítás ideje alatt az ottani bérlők kevesebb bérleti díjat fizettek. „A mi bérleti díjunk folyamatosan nőtt, 3600 lejről eljutottunk odáig, hogy ma már évi 25 ezer lej bérleti díjat kell fizessünk. Eladásaink nincsenek, a csőd szélén állunk!” – kongatta a vészharangot Bara, majd így folytatta: „Mi nem kft. vagyunk, mi nem kapunk járványvédelmi segélyt. Mi közhasznú szervezet vagyunk, ezért önökön múlik az, hogy segítsenek nekünk”. Az elhangzottakra nem reagált sem a városvezetés, sem a helyi tanács.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában