Járványhelyzet

2021.01.08. 10:04

Oltási kampány: „Reménnyel telve indítjuk az évet”

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Mint tudjuk, a koronavírus elleni oltások beadása Bihar megyében január ötödikén, kedden kezdődött. A közegészségügyi igazgatóság adatai szerint ezen a napon 510 dózist adtak be az egészségügyi dolgozóknak. Dr. Rodica Racz, az igazgatóság epidemiológusa a román sajtónak nyilatkozva elmondta, az 510-ből három beoltott személy számolt be enyhe allergiás reakciókról, ők bőrirritációt produkáltak ott, ahol a védőoltást kapták. Ezen kívül senki sem jelentkezett jelentős tünetekkel. A szerdai nap folyamán 515 egészségügyi dolgozót terveztek beoltani, az epidemiológus nyilatkozatakor még zajlott a folyamat.

A közegészségügyi igazgatóság által első körben 975 dózist kapott a tizenkét Bihar megyei oltási központ, szerdán pedig újabb adag érkezett Kolozsvárról, összesen 705 adag.

„Reménnyel telve indítjuk az évet, bízva abban, hogy a vakcinának köszönhetően mielőbb visszakapjuk normális életünket. A védőoltás igénylése mindenkinek a saját döntése, azonban csakis együtt, közös erővel győzhetjük le a vírust!” – fogalmazott Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa egy közleményben az oltási kampányról. Hozzátette, hogy addig, amíg a nyájimmunitást elérjük, természetesen be kell tartani az előírásokat, melyek szemmel láthatóan hatásosak.

A politikusok szerint

„Jól halad” Romániában a koronavírus elleni oltáskampány – jelentette ki szerdán Florin Cîţu. A miniszterelnök szerint az a cél, hogy naponta 100–150 ezer személyt immunizáljanak. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: Romániában „van érdeklődés” a koronavírus elleni oltások iránt, a kormány nem tervezi, hogy pénzzel ösztönözze azokat, akik beoltatják magukat. Ezzel szemben Alexandru Rafila szociáldemokrata szenátor úgy véli: a koronavírus elleni oltáskampány nem emelkedik az elvárt szintre. A mikrobiológus professzor szerint a kampány „nem empatikus és nem ad tájékoztatást az oltásról”. Számítása szerint a napi beoltott személyek számát legalább 50 ezerre kell emelni, hogy havonta legalább 1,2 millió embert lehessen immunizálni, és szeptemberig beolthatók legyenek legalább a kockázati csoportok és az elengedhetetlen szolgáltatásokat végzők. Meglátása szerint sokkal szorosabban be kellene vonni a családorvosokat a kampányról szóló kommunikációba. Azt mondta: nem elégséges, hogy közöljék az emberekkel, oltassák be magukat, mert a vakcina biztonságos. „Nem beszélünk az oltóanyag összetételéről, nem beszélünk a vakcina hatásmechanizmusáról, sem arról, hogy az oltás milyen lehetséges mellékhatásokat okozhat, és ezeket hogyan lehet elkerülni, tehát mindez nem képezi a tájékoztatási kampány tárgyát. Nyilvánvaló, hogy az egészségügyi szakembereket jobban és nagyobb számban kell bevonni” – magyarázta a professzor, aki úgy véli: a kizárólag online és televízión keresztül végrehajtott kampány éppen a legnagyobb kockázatnak kitett csoportokhoz nem jut el, ezt a feladatot oldhatnák meg a családorvosok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában