Ünnepi szentmise

2021.01.22. 13:34

Nagykilencedet kezdtek a Szent József-telepen

Nagykilencedet kezdtek szerda este Szent József tiszteletére a nagyváradi Szent József-telepen. Az ünnepi szentmisén Böcskei László megyés püspök azt emelte ki: Szent József a jogot, a szeretetet és a törvényt nem erőszakként, hanem evangéliumként élte meg, és az isteni iránt kifinomult észlelőkészséggel bírt.

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi Szent József-telepi plébánia és a Mária Rádió kezdeményezésére az egyházmegye nagykilenceddel ünnepli az idén Szűz Mária jegyesét. A nyitóalkalmon Bărbuț Péter plébános köszöntötte az ünneplőket, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett Szent József-év 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart. Ezzel állít emléket az egyházfő Mária jegyesének, Jézus nevelőapjának, akit a katolikus egyház védőszentjeként tisztelnek immár 150 éve. A minden hónap harmadik szerdáján a Szent József-telepi templomban megtartott nagykilenced pedig lehetőség arra, hogy a személyiségét, a jellemét és erényeit jobban megismerjük, illetve az apák és a férjek szerepének jelentőségére is rávilágítsunk – hangsúlyozta a tisztelendő.

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Elmélkedésében Böcskei László megyés püspök idézte Ferenc pápa Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét, mely a koronavírus-járvány kontextusában értelmezve rávilágít a köz emberének jelentőségére, mindazoknak a szerepére, akik a hétköznapokban a rivaldafénytől távol türelemmel hintik maguk körül a reményt és a felelős magatartást. Olyanok, mint Szent József, aki észrevétlen maradt a maga hétköznapi diszkrét, rejtett jelenlétében, mégis, az ő főszereplése példa nélkül való az üdvtörténetben – állapította meg a szentatya.

A megyés püspök két olyan tulajdonságát emelte ki Szent Józsefnek, melyeket érdemes megtanulni tőle: a jogot, a szeretetet és a törvényt nem erőszakként, hanem evangéliumként élte meg, illetve azt, hogy az isteni iránt kifinomult észlelőkészséggel bírt. József Máriának a jegyese volt, akit Isten egy nem akármilyen feladat teljesítésére választott ki – magyarázta a főpásztor. A korabeli törvények szerint a jegyesség egy speciális viszonyt feltételezett, amit József nagyon komolyan vett, s nemcsak a szokásjog miatt. Beleélte magát, s készült a házastársi kapcsolatra. S ekkor történt meg az, hogy Mária áldott állapotba került. Józsefnek lépnie kellett: bíróság elé viszi Máriát, hogy a közösség bélyegezze meg őt, vagy pedig egyénileg elbocsátja egy úgynevezett magánválólevél kiállításával. Ő azonban nem esett kétségbe, nem veszítette el a józan eszét, vagy bántott senkit, mert igaz ember volt û ez az oka a viszonyai tisztaságának. Örömét lelte az Úr törvényeiben, helyesen értelmezte ezeket, s mindent, amit tett, a szeretet által vezérelve cselekedte, jót akart még a csalódás óráiban is. A szeretet útját kereste mindig, s ezáltal nyitott maradt Isten szándékai iránt, aki tovább akart munkálkodni benne és általa. Ki tudta szűrni a helyes üzenetet, melynek köszönhetően egy olyan különleges dolog történt az ő életében, hogy önmagára lelt Isten tervében. Ezáltal pedig kibontakozott a nemeslelkűsége, szabaddá vált a döntéseiben, s közreműködővé lett Isten üdvözítő tervében – hangsúlyozta Böcskei László.

A szentmise után rózsafüzért imádkoztak férfiak vezetésével, egy édesapa tanúságot tett, majd szentségimádás következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában