online megmérettetés

2021.01.04. 15:35

Mihai Eminescu nemzetközi vers- és prózamondó verseny

Nemzetközi vers- és prózamondó versenyt hirdet a nagyváradi Könyvmentők Egyesület. A Mihai Eminescu tiszteletére rendezett online megmérettetésre három kategóriában lehet jelentkezni: V – VIII osztályosok, IX – XII osztályosok és felnőtt kategóriában.

„Fontos, hogy a mai rohanó világban is szenteljünk időt a kultúrára. A kultúra által bővíthetjük a látókörünket, és több mindent tudhatunk meg a világról s magunkról. A Könyvmentők Egyesület által meghirdetett szavalóverseny fő feladatai közé tartozik más nemzetek irodalmának a megismertetése, továbbá a román illetve a magyar nép közötti kapcsolat megerősítése, hiszen igenis köze van egymáshoz a két nemzetnek itt a Kárpát medencében, Erdélyben.

Az irodalom, a vers egy olyan egységes nyelv, amely által mindenki számára érthetővé válnak bizonyos érzések, élmények s nem utolsó sorban üzenetek a közeli s távoli múltból, mely segítségével sikerül áthidalni a mindennapok nehézségeit is” – áll a szervezők versenyfelhívásában.

A Könyvmentők Egyesület a költő születésének 171. évfordulója alkalmából hirdeti meg a Mihai Eminescu határon innen és túli (Románia-Magyarország) online vers- és prózamondó versenyt. A vetélkedőre való jelentkezés három lépésből áll: a jelentkezőnek anyanyelvén meg kell tanulnia egy, Mihai Eminescutól származó verset vagy prózát, illetve annak műfordítását. A kiválasztott alkotás előadásáról videófelvételt kell készítenie, amelyet elküld a Könyvmentők Egyesületnek. A felvétel nem haladhatja meg a három percet. A jelentkezési lapot a www.salvatoriidecarti.ro honlapon lehet kitölteni, ugyanitt lehet kiválasztani a megfelelő kategóriát.

A jelentkezés határideje: 2021. január 11. 15:00. Eredményt január 15-én, a költő születésnapján hirdetnek. Az online rendezvény a Vili Apartments, TIMIDENT, Összefogás Nagyváradért Egyesület, Familia kulturális lap, Várad folyóirat, illetve az Ovisuli Egyesület partnerségében jön létre. A szervezők minden olyan segítséget, felajánlást szívesen fogadnak, amely által a rendezvény résztvevőit jutalmazhatják. A zsűri tagjai : Farkas Júlia (tanár, Temesvár); Ioan Moldovan (költő, író, esszéista, igazgató a nagyváradi Familia kulturális lap képviseletében); Kemenes Henriette (költő, a Várad folyóirat képviseletében ); Dr. Magyari Sára (nyelvész, magyartanár, egyetemi docens); Marton Renáta (könyvtáros, Nagyvárad). Az összes beküldött videót január 12-én a Könyvmentők Egyesület Facebook-oldalára töltik fel, a közönségdíjat a január 14-ig legtöbb lájkot kapott szavalat nyeri.

További információ a contact@salvatoriidecarti.ro e-mail címen keresztül, illetve az egyesület honlapján igényelhető.

Borítóképünk illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában