Ha elmúlik karácsony

2021.01.13. 10:08

Leszerelik a városközpont díszkivilágítását

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Voltak, akik azt mondták, hogy nincs értelme 2020 karácsonyán a díszkivilágításnak Nagyvárad központjában, de most biztosan ezen hozzászólók számára is szomorú látványt nyújt a fényfüzérek leszerelése – többet jelent, mint elsőre gondolnánk. Amíg lehetőség volt rá, a Szent László téren a karácsonyfa körül sokan gyűltek össze, még december utolsó napjaiban is, annak ellenére, hogy nem volt vásár. A családok, párok szívesen időztek a hangulatos városközpontban, de most véget értek az ünnepek, jöhet a visszarázódás a munkába, fel kell venni újra a ritmust, és le kell küzdeni az ünnepek utáni „mini-depressziót”. A karácsonyi, újévi ünnepkör után keletkező levertség általános jelenség – messze még a tavasz, az időjárás is zord, a kültéri ünnepi dísz is eltűnik, és semmi különös nem történik. Ennek a levertségnek egyébként neve is van: szezonális depresszió (ebbe beletartozik a már ősszel kialakuló levertség is), és van, akinél súlyosabban megmutatkozik, míg másoknál könnyen orvosolható kedvetlenségben merül ki. A szakemberek azt ajánlják, mozduljunk ki a hideg ellenére is, főleg, ha legalább valamelyest napsütéses az idő, mozogjunk, fogyasszunk sok-sok vitamindús ételt, citrusokat, és ha mégis úgy érezzük, hogy semmi nem segít, forduljunk terapeutához – néhány tabumentes beszélgetés biztosan könnyít az ember lelkén.

Bízzunk benne, hogy az idei karácsony alkalmával nemcsak díszkivilágítás lesz a városban, hanem mindenféle hangulatos esemény, koncert és vásár – egy teljes, kerek ünnep, ami után nem lesz olyan egyszerű „összetakarítani”, mint most.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában