Tanácskozás

2021.01.07. 13:19

Átláthatóbbá tenné a közpénzek felhasználását a Bihar megyei tanács

C. L. A.

Tanácskozásra rendelte be január 5-én a megyeháza dísztermébe Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke az alárendelt intézmények vezetőit, illetve azokét a kereskedelmi társaságokét, amelyekkel az önkormányzat közvetlen vagy indirekt módon valamilyen formában együttműködik, mert többségi vagy egyedüli részvényes. A gyűlés célja annak a szabályzatnak az ismertetése volt, mely ezen intézmények anyagi és emberi erőforrásainak ellenőrzésére és hatékony kezelésére vonatkozik. A szabályzat valamennyi alárendelt intézmény és kereskedelmi szolgáltató esetében érvényes, melyek 2021. január 1-től jelentéseket kell tegyenek a megyei tanács gazdasági igazgatóságának arról, hogy mennyit költöttek, milyen javakat vásároltak és szolgáltatásokat vettek igénybe, valamint hogyan módosult a munkaerő-állományuk.

A megyei tanács közleménye szerint Călin Gal arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy három célt tűztek ki maguk elé: a közpénzek felhasználásának átláthatósága, a pénzügyi fegyelem megszilárdítása, valamint az anyagi források hatékony kezelése. Egy példával is élt: állítása szerint az utóbbi két hónapban egyes alárendelt intézmények pénzforrásokat igényeltek a gazdasági igazgatóságtól a tevékenységeik finanszírozására, anélkül azonban, hogy legalább a szükséges informatív tájékoztatókat csatolták volna a kérvényeikhez. A bemutatott szabályzat értelmében viszont az intézményeket arra kötelezik, hogy a havonta, háromhavonta, félévente vagy évente elkészített jelentéseikben világos és érthető dokumentumokkal támasszák alá, hogy mire van szükségük és miért, mert az ennek eredményeképpen összeállított költségvetés befektetéseket generálhat. Ugyanakkor Călin Gal azt is kérte, hogy január 15-ig küldjék el a jelenlevők az idei büdzsével kapcsolatos javaslataikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában