Hőszigetelés

2021.01.19. 17:00

A szentmártoni példát ajánlja Váradnak a PSD

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei szervezetének megítélése szerint a nagyváradi önkormányzat nem kezeli jól a tömbházak hőszigetelés-rehabilitációjának a programját.

Pap István

A nagyváradi önkormányzatnak nem kellene arra várnia, míg jönnek a jelentkezők a tömbházak hőszigetelés-rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárásokra, hanem a város saját céget kellene alapítson, mely kifejezetten csak ezt a feladatot látná el. Erről beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján a párt megyei vezetőségének két tagja, Adrian Madar, a párt szóvivője és Cristian Laza, Szentmárton község polgármestere. A jó példát éppen Szentmárton mutatja meg, hiszen mint a polgármester kifejtette, a településen két és fél évvel ezelőtt kezdték meg a tömbházak felújítását, erre a célra külön céget alapítottak tizenegy alkalmazottal, és e döntés eredményeként a harminchat felújításra váró tömbházból tízzel már el is készültek. „Ez egy nyerő recept, mert nem vártunk hónapokig, évekig a tenderekkel, hiszen a cégek nem nagyon tolonganak ezekért a munkálatokért, mert sok velük az aprómunka, és nem nagy a profit” – fogalmazott Laza, hozzátéve, hogy mandátuma végéig mind a harminchat tömbházat felújítják.

Mi a helyzet Nagyváradon?

Másképp áll a helyzet Nagyváradon, folyatta Adrian Madar, aki váradi helyi tanácsos is egyben. Mint elmondta, a megyeszékhelyen utoljára 2012-ben vettek fel tömbházakat ebbe a programba, így jelenleg hetvenhét tömbház van a 28,3 millió lej összköltségvetésű projektben. A hetvenhét közül negyvenhét tömbház esetében indult be a felújítási folyamat, mindössze nyolc ingatlan felújítását sikerült befejezni, két tömbház rehabilitációja januárban kellene elkészüljön, nyolc tömbház tendere lezárult, a többi ingatlan felújításának a munkálata pedig már másfél éve közbeszerzési eljárás alatt áll, mert nem jelentkeznek a kivitelezők. Madar szerint megoldást jelentene erre a problémára, ha például az úgynevezett park&ride parkoló építése helyett erre költené a város a saját pénzét, illetve ha átvenné a szentmártoni modellt, mert akkor sokkal hamarabb és sokkal olcsóbban sikerülne felújítani a tömbházakat. Jelenleg ugyanis Nagyváradon négyszer annyiba kerül egy tömbház felújítása, mint Szentmártonban, fogalmazott Adrian Madar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában