Támogatott tartalom

2020.12.04. 10:05

Dehelean: Az USR PLUS minél nagyobb parlamenti jelenlétére van szükség

Silviu Dehelean: Az USR PLUS Szövetség minél nagyobb jelenlétére van szükségünk a parlamentben a #BüntetőügyesekNélkül életbe léptetése és a különnyugdíjak megszüntetése érdekében

– Újabb választások előtt állunk. Silviu Dehelean úr, Ön egy újabb képviselői mandátumért indul. Milyen gondolatokkal vág neki a megmérettetésnek?

– Az USR PLUS Szövetség minél nagyobb jelenlétére van szükségünk a parlamentben, a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezés támogatásához és a különnyugdíjak megszüntetéséhez, az igazságszolgáltatási rendszer európai szintre emeléséhez, amelyet a Dragnea-rezsim megcsonkított. Az USR PLUS Szövetség nélkül ezek a projektek elfelejtődnek. Azt hiszem, a bihariaknak is érdekükben áll, hogy ezek a reformok, amelyekért négy éve küzdünk, megvalósulhassanak. Ezért kérem szavazatukat. December 6-án nem emberek vagy pártok közül választunk, hanem megválasztjuk Románia irányát az elkövetkező évtizedre. Szeretnénk, ha minden változatlan maradna, vagy azt, ha változások történnének? Én azért léptem be a politikai életbe, hogy elérjem a változást. Szeretnék hozzájárulni ennek az új iránynak a megalapozásához, az első mandátum tapasztalataival és a Bihar megyében megszerzett jogi gyakorlattal. De a szívemhez közel álló projekt a „Büntetőügyesek nélkül” marad, amelynek ötlete tőlem ered, amely kezdeményezésre egymillió aláírást gyűlt össze, és amely a civil társadalom kiáltványává vált egy korrupt és szégyentelen politikai osztályhoz. Az USR PLUS Szövetség nélkül ezek a projektek elfelejtődnek.

„Én voltam az egyedüli, aki fegyelmi panaszt nyújtott be Dragnea ellen”

– Milyen volt az első mandátum?

– Ez a 4 éves mandátum folyamatos harcban telt. Csupán 9 százalékkal a parlamentben, nekem és munkatársaimnak folyamatosan figyelnünk kellett arra, nehogy sikerrel járjanak Liviu Dragnea és csatlósai folyamatos próbálkozásai az igazságszolgáltatás aláaknázásában. Az állampolgárok valódi képviselőivé váltunk, folyton megmutatva nekik az igazságot arról, ami valóban történik a parlamentben, a bizottságokban és a plénumban. A Jogi Bizottság és a parlament Igazságügyi Különbizottságának a tagja voltam, továbbá az USR képviselőcsoportjának alelnöke, valamint a képviselőház titkára. Mindezen tisztségemben azon igyekeztem, hogy Romániában megmaradjon a működő demokrácia és ne váljon bukott állammá, amelyet olyan bűnözők vezetnek, mint Liviu Dragnea. Egyébként az egyedüli képviselő voltam, aki fegyelmi panaszt nyújtott be Liviu Dragnea ellen, az Etikai Kódex megszegése miatt.

– Mit gondol, melyek a következő mandátum meghatározó projektjei az USR PLUS Szövetség számára? És melyek azok, amiket Ön személyesen felvállal mint legsürgősebb teendőket a következő mandátuma idején?

– Az új mandátumban számomra és a szövetség számára is a legfontosabb projekt a román állam alkotmányos szerkezetének újraépítése lesz. Egy alkotmányos reform folyamán a következő témákat kellene rendezni: büntetőügyesek nélkül, a parlamenti képviselők számának lecsökkentése, kétfordulós polgármester-választás, az alkotmánybíróság politikamentessé tétele, a nép ügyvédje, a sürgősségi rendeletek használatának tisztázása, a parlament feloszlatása, mentelmi jog és sok más. Amikor ezek a mechanizmusok és alkotmányos intézmények működni fognak, ez garancia lesz arra, hogy az állam helyesen, az állampolgárok érdekében fog működni.

„Dacian Cioloș a miniszterelnökünk, de ha a választók egy PNL-s miniszterelnököt szeretnének, akkor remélem, hogy az Ilie Bolojan lesz”

– December 6-a után valószínűleg bejutnak a parlamentbe, a PNL mellett. Kit javasol miniszterelnökként?

– Ahogyan majdnem egy évvel ezelőtt is bejelentettük, az USR PLUS Szövetség Dacian Cioloșt javasolja, ő volt a legjobb miniszterelnöke Romániának az utóbbi 30 évben, egy jóérzésű, hozzáértő politikus.

– És ha muszáj lesz elfogadniuk egy PNL-s miniszterelnököt?

– Ha a romániaiak december 6-án kinyilvánítják, hogy a PNL által javasolt miniszterelnököt szeretnének, akkor remélem, hogy az Ilie Bolojan lesz. Szerintem ő lesz a legjobb választás a PNL-s elöljárók közül egy USR PLUS–PNL kormányban, Románia fejlesztésének megbízásával. Nem is értem, a PNL miért nem javasolja már most, a többi jelölt támogatásával. Meggyőződésem, hogy a Szövetség is szó nélkül támogatna egy Bolojannak szóló mandátumot.

– Miért szavazzanak a romániaiak vasárnap?

– Az utóbbi évek legfontosabb választása lesz. Ez fogja eldönteni Románia irányát a következő 4 évben. Amikor szavazni megyünk, fel kell tennünk a kérdést: „továbbra is ezekkel folytatjuk?” Én már nem szeretnék újabb 4 évet tölteni tiltakozással, harcolni azért, hogy Romániát megvédjük a bűnözőktől. Nem szeretnék veszíteni újabb, nepotizmussal, különnyugdíjakkal, lopással, inkompetens elöljárókkal teli 4 évet. Szeretnék egy világos szabályok alapján működő kormányt olyan emberekkel, akiket érdekelnek a bihari és romániai lakosok valódi gondjai, nem pedig a saját jólétük. Az USR PLUS pedig a legjobb garancia a változásokra Romániában.

December 6-án a mi generációnkat szavazásra hívjuk. És meggyőződésem, hogy a jelenlét nagyobb lesz, mint ahogy azt előrejelzik a közvélemény-kutatások.

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvaţi România (parte a alianţei electorale „Alianţa USR PLUS”). Cod unic de identificare: 11200021

Választási reklám, CH 11053

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában