Támogatott tartalom

2020.12.01. 08:00

Nyissák meg az iskolákat a tanulók előtt!

Viorel Cataramă 2. számú ígérete: Ahogy a parlamentbe jutok, addig nem nyugszom, amíg nem érem el, hogy minden gyermek közvetlen oktatásban részesüljön, nem online!

Nehéz időkben tanulnunk kellene a környezetünkben lévők tapasztalataiból, hogy könnyebben átvészeljük a megpróbáltatásokat. Ezzel szemben az Orban-kormány és Monica Anisie tanügyminiszter nem fogadja el az Európai Unió és a WHO ajánlásait, tovább folytatják a megszorításokat.

Példának okáért, a COVID-19 által az Európai Unió területén legjobban érintett ország Belgium. A tanintézmények mégis nyitva vannak, a szakértők következtetése pedig az, hogy semmiféle ez veszélyt nem jelent. Spanyolországban, amelyet hasonlóképpen érintett a világjárvány, szintén nyitva vannak az iskolák, Franciaország pedig be se zárta azokat soha. Németország, Hollandia, Portugália ugyancsak nyitva tartja a tanintézményeket.

Orbannal a kormány élén, valamint Nelu Tătaruval és Monica Anisiével az egészségügy és a tanügy élén nemcsak, hogy a funkcionális analfabetizmus aránya meg fogja haladni a 40 százalékot a tanulók körében, de az iskolák egész évi zárva tartásával egy még nagyobb krízis kialakulását kockáztatjuk. Az online tanuláshoz nincs elegendő infrastruktúránk, a tanerők nem voltak felkészítve online oktatásra, ne is beszéljünk a több tízezer gyerekről, akiknek nincsenek az internethez való hozzáféréshez szükséges eszközeik. Vannak olyan településeink, ahol nincs COVID vagy elenyésző arányú esetet tartanak nyilván, de ott is makacsul zárva tartja az iskolákat az Orban-kormány.

Bármely előrelátó politikus elsőbbsége az iskolák újranyitása, az egész rendszer újjáépítése, miután túljutottunk az egészségügyi krízisen. Továbbá az egyetemek vezetőségei szem előtt kellene tartsák azt a tényt, hogy az oktatás nemzeti prioritás, és újra meg kellene nyissák kapuikat a hallgatók előtt. Nincs semmi ok arra, hogy felnőtt emberek, mint amilyenek az egyetemisták, ne vehessenek részt a kurzusokon szemtől szemben.

Az oktatás a román politikai rendszer Csipkerózsikája. Arra lehetett volna számítani, hogy egy jobboldali kormány masszív befektetéseket eszközöl a tanügyben, de ez nem így történt. A tanintézmények újranyitása, a tanerők és a kisegítő személyzet szakképzése, nagy befektetések az oktatási infrastruktúrába, ezek azok az intézkedések, amelyeket én Románia Parlamentjében meg fogok hozni!

December 6-án válassza a szabadságot! Szabadság nélkül nincs élet!

Voksoljon a szavazólap 4. helyére! Válassza Pro Româniát a szenátusba és a képviselőházba!

 

Material comandat de Pro România – Filiala Bihor și realizat de Open Politics SRL, CM 11200008

Választási reklám, CH 11010

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában