Hátborzongató

2020.12.31. 13:26

Kettős gyilkosság Biharvajdán

Rettenetes gyilkosság borzolja a kedélyeket az egyébként nyugalmas kis bihari magyar faluban, Biharvajdán. Egy helybeli, hatvan éves nőt és annak biharfélegyházi férfi ismerősét lemeztelenítve, elvágott torokkal találták meg két héttel ezelőtt a hölgy vajdai házában.

Pap István

Egy helybeli olvasóink kereste meg szerkesztőségünket azzal a hírrel, hogy két héttel ezelőtt történt egy gyilkosság Biharvajdán, és megdöbbenve tapasztalja, hogy erről az újságban egy sort sem lehetett olvasni mindez idáig. A nyomozó hatóság, a Bihar Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség semmilyen tájékoztatást nem nyújtott eddig az ügyről, így lapunk is először olvasónktól értesült a bűncselekményről. A tegnapi nap folyamán írásban kértünk tájékoztatást a törvényszékről, a választ természetesen közölni fogjuk.

A részletek

Addig is, amíg a nyomozó hatóság tájékoztat, csak arra hagyatkozhatunk, amit a helybeliek elmondtak nekünk. A szerkesztőségünket megkereső idősebb hölgy tudatta, hogy a női áldozat, K. I. hatvan év körüli, a férfiáldozat, M. L. pedig biharfélegyházi illetőségű, több mint hetven éves, és évek óta járt az egyedülálló nőhöz. Neve elhallgatását kérő olvasónk úgy tudja, hogy az áldozatokra a férfi felesége talált rá, aki a keresésére indult azt követően, hogy a férj már három napja nem ment haza Biharfélegyházára. Olvasónk úgy tudja, hogy a két áldozat meztelen volt, amikor rájuk találtak, és mindkettejüknek el volt vágva a torka. Megtudtuk azt is, hogy a meggyilkolt nőnek volt ugyan élettársa, de mégis egyedül élt, ugyanakkor van egy felnőtt fia és egy felnőtt lánya. Elmondta továbbá azt is, hogy a gyilkosság felfedezésének a napján és az azt követő napokban sok rendőrt láttak Biharvajdán, ki is hallgattak pár embert, azután viszont már senkit nem láttak a nyomozó hatóságok részéről. „Mi nem tudunk semmit, az újság sem írt erről semmit, a rendőrség sem mond semmit. A falu meg retteg, hogy köztünk jár a gyilkos. Nálunk nem történt soha ilyen. Tavasszal volt még egy szörnyű eset, de az öngyilkosság volt” – mondja olvasónk.

Gyanús bicikli

Egy a szintén neve elhallgatását kérő középkorú helybeli férfi lapunknak ugyancsak azt mondta, hogy a két áldozatnak a nyaka el volt vágva, és olyasmit is hallott, hogy a kést nem találták meg a nyomozók. A faluban már olyan híresztelések is terjednek, hogy az áldozatoknak le volt vágva a fejük. Mint elmondta, a gyilkosság felfedezésének a napján nyolc rendőrautó szállt ki a helyszínre, de két hete nem látni már rendőrautót a faluban. Forrásunk felelevenítette, hogy az eset december 15-én, keddről szerdára virradóra történhetett. M. L. mindig biciklivel járt a nőhöz, ült amennyit ült nála, majd ismét kerékpárra pattant és feltehetőleg hazakerekezett Biharfélegyházára. A kerékpárt mindig az utcán hagyta a ház előtt. Ezúttal azonban feltűnő volt, hogy a bicikli szerdán is egész nap és egész éjjel, valamint csütörtökön is folyamatosan ott állt a ház előtt. És ami a történtek ismeretében még furcsább, a kerékpár pénteken reggel már a ház udvarán állt. Információforrásunk szerint elég erős ember kellett legyen az, aki a kerítésen átemelte a biciklit, ráadásul nem egyszerűen csak átdobta, hanem úgy tette át, hogy az meg is állt. A lapunknak nyilatkozó férfi is úgy tudja, hogy a feleség talált rá az áldozatokra pénteken napközben. Az ugyanis nyílt titok lehetett a feleség számára, hogy a férje hosszú évek óta jár K. I.-hez. Információforrásunk szerint a két áldozat kicsapongó életet élt, nem vetették meg az italt; a helybeli lakos elmondása szerint K. I. az utóbbi években csúszott le, korábban nem volt iszákos. Mindemellett K. I. rendkívül zárkózott életet élt, alig lehetett vele a faluban találkozni. Forrásunk elmondása szerint a hetvenhárom éves M. L. kora ellenére meglehetősen egészséges, erős alkatú férfi volt, mindig mindenféle időjárási viszonyok között biciklivel járt. Megtudtuk azt is, hogy a férfi és a nő sokat ittak együtt, és nem volt felhőtlen a viszonyuk, többször is lehetett kiabálást hallani, amikor a férfi kintről bekiabált a nőnek, hogy engedje be, K. I. pedig azt kiabálta ki neki, hogy nem engedi be. Többször megtörtént, hogy az ilyen perpatvarok végén a férfi egyszerűen átmászott a kerítésen. A helybeliek úgy látták, hogy K. I. valójában a nyári konyhában lakott, a szülőktől örökölt nagy házba nem is nagyon tette be a lábát, hiszen onnan soha nem szűrődött ki fény. A két áldozatot mégis a ház tiszta szobájában találták meg, legalábbis így tudja információforrásunk.

A helyiek félnek

A lapunknak nyilatkozó férfi megerősíttette azt, hogy most pánikhangulat van a faluban. „Azóta a gyerekektől hallatszik, hogy a szüleikkel alszanak, nappal bezárják az ajtót. Félnek. Augusztusban történt egy késelés. Azt mondják, hogy öngyilkosság volt, de az az ügy még nincs lezárva. Most megint két személy megkéseléséről van szó. Ha két személynek elvágják a nyakát, akkor az az elkövető nagyon el van szánva, vagy elmebeteg, és ha ilyet tud csinálni két emberrel, akkor másokkal is meg tudja tenni” – fogalmazott forrásunk, hozzátéve, hogy az áldozatoknak semmiféle vagyonuk nem lehetett, tehát a gyilkosság sem anyagi indokból történt, és féltékenységről is aligha beszélhetünk, mert a hölgy élettársa és a férfi felesége is évek óta tudhattak erről a kapcsolatról. A feleség nem is élt már együtt az iszákos férjjel, csak most, az ünnepekre jött haza. Az a feltételezés is szárnyra kelt, hogy tulajdonképpen egymást szurkálták meg az áldozatok, de a lapunknak nyilatkozó férfi ezt sem tartja valószínűnek, hiszen meglehetősen idős emberekről van szó ahhoz, hogy ilyen agresszióra képesek lettek volna. Az ügyben a nyomozás folytatódik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában