Felmérés

2020.12.21. 08:45

Hűségesek pártjukhoz és az eredményességre koncentrálnak a női politikusok

Online szavalóversenyt hirdetett gyermekeknek az RMDSZ nőszervezete, emellett egy virtuális konferenciáról számolt be péntek délutáni sajtóértekezletén Biró Rozália parlamenti képviselő. Megtudtuk azt is: a nőszervezet ismét megszervezi Mosolygó karácsonyt! elnevezésű ünnepváró sorozatát a járványhelyzet diktálta körülményekhez alkalmazkodva.

Ciucur Losonczi Antonius

Az amerikai Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI) és az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) a napokban közös online konferenciát szervezett, melynek témái a nők részvétele a politikai döntéshozatalban, valamint a nők elleni erőszak megnyilvánulási formái voltak – közölte pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália, a bukaresti képviselőház külügyi szakbizottságának elnöke. Egy felmérés eredményeit ismertették, melynek keretében egyenlő arányban kérdeztek meg női és férfi politikusokat hat balkáni országban (Románia, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Albánia) 2020 januárja és szeptembere között, abból az alaphelyzetből kiindulva, hogy a nők alul képviseltek minden szinten, ami az előítéletek, a diszkriminációk és a pszichológiai nyomás különböző formáiban nyilvánul meg.

A kutatásból többek közt kiderült, hogy a nők részvétele a politikai életben sokkal inkább a konfliktusok megelőzésére és a közös nevező keresésére irányul. Nagyobb a felelősségvállalásuk a feladatok teljesítésére, és sokkal inkább az eredményességre koncentrálnak. A részletekre is ügyelve, komolyan felkészülnek a vitákra és hűségesek a pártjukhoz. Érdekes azonban, hogy nem szolidárisak női politikustársaik iránt.

A férfi politikusok agresszívan politizálnak, mindig az akcióra és a kommunikációra fókuszálnak. A kitűzött célok elérése a fontos számukra, kicsiny az odafigyelésük a másikra, viszont inkább leosztják a feladatokat a siker elérése érdekében. Úgy vesznek részt a vitákon, hogy kevésbé készülnek fel ezekre. Sokkal kisebb a lojalitásuk a saját politikai alakulatuk iránt, és kevésbé tisztelik ennek a szabályait. Szolidárisak viszont a férfi politikustársaikkal.

Az összes megkérdezett 99 százaléka szerint nem elégséges a nők részvétele, és kötelező kvótával kellene növelni a részvételi arányukat (65%). A nők sokkal többet kell áldozzanak azért, hogy politikai karriert fussanak be (79%), és a korrupció kevésbé jellemző a női politikusokra (56%). Az Európai Unió nemzeti parlamentjeiben egyébként átlagosan 30 százalékos a női részvétel, Románia szenátusában a 136 törvényhozó közül 26 a nő (19,11%), a képviselőházban 312 közül 58 (18,58%). Ebből a szempontból az RMDSZ-nek sincs oka a büszkeségre, hiszen a 30 törvényalkotója közt csupán három hölgyet találunk, ami 10 százalékos aránynak felel meg.

Egy másik témára áttérve, Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMDSZ nőszervezete együttműködve a magyar egyházak nőszövetségeivel 7. alkalommal is megszervezi Mosolygó karácsonyt! elnevezésű jótékonysági akcióját. A körülményekhez igazodva azonban az idén házhoz viszik a csomagokat a rászorultaknak, illetve elszállítják a gyermek- és idősotthonokba.

Ugyanakkor egy online szavalóversenyt is hirdetnek gyermekeknek két kategóriában (óvodások, 0–4. osztályosok). A videókat a csillagszorok@rmdsz.ro email címre kell küldeni december 21-ig (beleértve ezt a napot is). Szakmai zsűri értékel, de közönségdíjak is lesznek, a fődíj egy családi wellness hétvége Szovátán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában