Turizmus

2020.12.09. 10:48

Helyi érdekeltségű turisztikai település lett Belényes és Madarász

Fotó:  Christian Filipescu

Két új hellyel bővült a Bihar megyei helyi érdekeltségű turisztikai települések listája, a román kormány jóváhagyásával. Belényes városa és Madarász község számára ez azt jelenti, hogy mostantól megpályázhat olyan uniós támogatásokat, melyek az ebbe a kategóriába tartozó turisztikai úti célok fejlesztésének finanszírozását szolgálják. A minősítést a helyi önkormányzatok kérvényezték, kihangsúlyozva a települések természeti kincseit, és a történelem során, mesterségesen létrehozott érdekességeit.

A Belényesi-völgyben fekvő, gyönyörű természeti környezetű Belényes már a középkorban is kedvelt hely volt. Először a tatárjárás után, 1270-ben említik nevét a korabeli oklevelek, mikor Ladomér püspök V. István királytól bányászati jogot kapott ide – írja az online enciklopédia. Vitéz János püspök Belényes lakosainak különleges szabadságjogokat adott, ezek között szabad bíró- és esküdtválasztási jogot és hiteles pecsétet, amelyen Szent László király mellképe és a Sigillum Oppidi Belenes körirat volt. E kiváltságokat a következő püspökök is megerősítették és még bővítették is. Vitéz János idejében a település lakosai már szőlőműveléssel is foglalkoztak. Belényesen ekkor már országos vásárokat is tartottak, melyek egy 16. századi oklevél szerint minden évben október 28-ra estek. A város Trianonig Bihar vármegye járásszékhelye volt.

„Nem beszélhetünk úgy Belényesről, hogy nem jut eszünkbe a Belényesi-medence egésze, mely közel 750 éves, ősi, dokumentált történelmi múlttal rendelkezik” – írják a város közleményében. „A legfőbb helyszínek, ahol a látogatók eltölthetik az idejüket, az a termálvizes strand, a medencék, a parkok, a városközpont, vagy a Nyimesd-völgye, ahol a folyó mindkét partját rendbehozták, és sétányokat alakítottak ki” – olvasható.

Madarászt főként gazdag termálvíz-forrásaiért ismerjük. Egyébként Árpád-kori település, nevét 1291-ben említette először oklevél Madaraz néven. A termálfürdő mellett múzeumot, hősi emlékművet, és több templomot is meglátogathatnak az érdeklődők, de a községet körülölelő természetben is barangolhatnak, például a Radványi-erdőben.

Romániában összesen 52 országos, és 90 helyi érdekeltségű turisztikai település van, közéjük tartozik már az említetteken kívül Nagyvárad, a Félixfürdő és Tenke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában