Kampánycsend előtt

2020.12.04. 11:15

Aurel Căuș: Meg kell szabadulni a ballaszttól

A Nagyváradi Egyetemen meg kell szabadulni azoktól a kollégáktól, akiknek nincs helyük a felsőoktatásban, mondta csütörtökön Aurel Căuș, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőjelöltje.

Pap István

A kampánycsend előtti utolsó sajtótájékoztatóját tartotta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezete a párt nagyváradi székházában, ahol a politikai formáció képviselőházi és szenátusi listájának a vezető politikusai beszéltek elképzeléseikről. Aurel Căuș egyetemi tanár, a Nagyváradi Egyetem Szenátusának az elnöke, a PNL képviselőházi jelöltlistájának a vezetője kifejtette, hogy az egyetem meghatározó fontosságú tényezővé kell váljon a helyi közösség életében, valamint a helyi gazdaság egyik motorja is kell legyen. Ehhez azonban magának az intézménynek is meg kell újulnia, „meg kell szabadulnunk a ballaszttól” – fogalmazott, illetve véleménye szerint frissíteni kell az immár kilencéves, és időközben számtalan egymásnak ellentmondó módosításon átesett tanügyi törvényt. Arra a kérdésünkre, hogy mit értett azalatt, hogy meg kell szabadulni a ballaszttól, Căuș azt válaszolta, hogy azokra a káderekre gondolt, akiknek valójában nincs mit keresniük a felsőoktatásban, többek között azért, mert nem tartják be a törvényeket, példaként említve azokat a hamis diplomával kapcsolatos botrányokat, amelyek az egyetemen történtek. Căuș felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon nehéz az egyetemről eltávolítani bárkit is, mert a törvény védi az egyetemi kádereket, ezért magát a felsőoktatási törvényt kellene módosítani többek között éppen azért, hogy egy eltávolított egyetemi dolgozó ne perelhesse be az intézményt, hogy aztán jogerős ítélet nyomán vissza kelljen venni a különböző okok miatt erre a pályára alkalmatlan személyt.

Egészségügyi reform

A párt szenátusi listájának vezetője, dr. Gheorghe Carp orvos, a Bihar Megyei Kórház igazgatója az egészségügyben tapasztalható problémákra fókuszált. Mint mondta, az egészségügyi törvénykezés nem elég egyértelmű, és nem elég korszerű. A negatív példák között említette a kórháztörvényt, mely nem teszi lehetővé a kórházak számára, hogy társuljanak, további anomália az, hogy az egészségügyi pénztár a kórházi ágyak száma, nem pedig a valós teljesítmény alapján fizeti ki a kórházaknak a többletjuttatásokat. Az egészségbiztosítási törvény is tartalmaz többértelmű módszertani kitételeket, és a háziorvosi rendszer is több sebből vérzik, holott az alapellátás a romániai egészségügyi rendszer legfontosabb láncszeme, fejtette ki Carp. Mint mondta, a háziorvosi rendszert szabályozó új törvényre van szükség, amely több felelősséget ruházna a háziorvosokra. Arra a kérdésünkre, hogy mik a konkrét elképzelései a háziorvosi rendszer átalakítására, Gheorghe Carp többek között azt emelte ki, hogy a háziorvosok jelenleg nincsenek senkinek alárendelve, így maga a rendszer nem tud egységesen működni, nagyon sok háziorvos munkája kimerül a receptek kiadásában, holott nagyon sok kompetens szakember van közöttük, akiknek biztosítani kellene azt, hogy szakosodjanak. Így például ha egy háziorvos ekográfus szakképesítéssel rendelkezne, és ilyen vizsgálatot is el tudna végezni a rendelőjében, azzal nagyon nagy segítségére lenne mind a pácienseknek, mind pedig magának az egészségügyi rendszernek. A háziorvosok bérezése is sokkal rugalmasabb kellene legyen. Carp elmondta, hogy az egészségügyi pénztár csak óránként négy kezelést fizet ki a háziorvosoknak, ami nyolc óra alatt harminckét konzultációt jelent, holott például járvány idején a háziorvosok sokkal több, mint harminckét beteget látnak el egy nap.

Prioritás a pénz

A sajtótájékoztatón felszólalt Ilie Blojan, a párt megyei elnöke is, aki jelezte, hogy mivel Gheorghe Carp és Aurel Căuș a párt jelöltlistáinak a vezetői, ezért a legnagyobb valószínűséggel be is fognak jutni a parlamentbe. Gheorghe Carp a Szenátus egészségügyi bizottságában fog tevékenykedni, és új feladatköre miatt le kell mondjon megyei kórházi igazgatói tisztségéről. Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben a politikai konjunktúra megfelelő lesz a párt számára, akkor elképzelhető, hogy Gheorghe Carp legyen az egészségügyminiszter, Ilie Bolojan azt válaszolta, hogy Carp eddigi tevékenységével bizonyította, hogy alkalmas lenne a szaktárca vezetésére, nem botorkálna, ha egy ilyen tisztségbe jutna, azt azonban be kell látni, hogy egy megye aligha állíthat két minisztert” – fogalmazott Ilie Bolojan, utalva a szintén Bihar megyei Marcel Boloșra, aki jelenleg az európai alapokért felelős miniszter. Ezzel Bolojan, bár nem mondta ki, de egyértelműen jelezte, hogy az uniós alapok minisztériumának a megőrzése prioritás a Bihar megyei PNL számára, amennyiben a párt kormányra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában