egészségvédelem

2020.11.17. 11:20

Törvénnyel rendszerezték a cukorbetegség megelőzését segítő rendelkezéseket

Az elmúlt hétvégén a Hivatalos Közlönyben is megjelent az a törvény, amely az egészségvédelemre fókuszál, és melynek egyik társkezdeményezője az RMDSZ volt, illetve Szabó Ödön parlamenti képviselő is aláírta ezt indítványozóként.

Ciucur Losonczi Antonius

A jogszabály a cukorbetegség megelőzésére vonatkozik, rendszerbe szedve az eddigi rendelkezéseket. „Rendkívül fontos lenne, hogy forrásokat biztosítsunk, hiszen romániai szinten közel negyedmilliárd eurót költünk a diabétesz kezelésére az országos programból. Azt látjuk – ha az ehhez a betegséghez kapcsolódó szövődményeket is hozzávesszük –, hogy nagyon komoly költségmegtakarítást érnénk el, amennyiben meg tudnánk előzni, hogy ne alakuljon ki, vagy időben észrevennénk, és ennek köszönhetően nem lépnének fel olyan társult egészségügyi problémák, mint a szem-, vese- vagy érrendszeri megbetegedések” – fogalmazott tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön.

Precíz előírások szabályoznak több területet is. A prevenciós költségkeret (mely az egészségbiztosítási pénztáron keresztül áll rendelkezésre) tizenöt százalékát a cukorbetegség megelőzésére kell fordítani. Ezt egy négy évre szóló rendszerben határozzák meg, ami azt jelenti, hogy amennyiben egy adott év végéig nincs elköltve a kiutalt összeg, az nem veszlődik el, hanem a következő esztendőben ugyanerre a célra felhasználható. Ezen belül rögzítettek egy másik keretet is, pályázati formában, azért, hogy az önkormányzatok, a mélyszegénységben élőkkel vagy egyéb hátrányos helyzetűekkel foglalkozó civil és szakmai szervezetek tudjanak forrásokat lehívni ennek a programnak a kiszolgálására. Ugyanakkor az önkormányzatok hatásköre is meg lett határozva: törvényes lehetőségük nyílt arra, hogy adómentességet biztosítsanak azoknak a cégeknek, amelyek például sportpályák létrehozásában jeleskednek, vagy megengedjék az iskoláknak, hogy a sportpályáikat megnyissák az órákon kívüli délutáni használatra is a környékbeli diákok számára.

Egy másik témára áttérve a honatya arról számolt be: egy olyan időszakban, amikor azt látjuk, hogy lassan nyolc ezrelék fölé kúszik a fertőzöttségi ráta Nagyváradon, a magánszférából egy jelzés érkezett az RMDSZ felé, hogy le lett állítva a prefektúra által tavasszal kezdeményezett ún. pooling módszer, ami azt jelentette, hogy csoportos tesztelés zajlott cégeknél. Tíz embernek a mintáját együtt vették le, negatív eredmény esetén biztosak voltak benne, hogy egyikőjük sem fertőződött meg koronavírussal, pozitív eredmény esetén pedig a csoportba tartozókat egyénileg is szűrték, hogy egyértelmű legyen, ki a fertőzött. Így hatékonyabban életben lehetett tartani a vállalkozásokat, nehezebben alakult ki gócpont, és sokkal hamarabb vonták ki a közösségből a fertőző személyeket. „Arra kérem a hatóságokat, ezt a rendszert azonnal állítsák vissza, hiszen ezzel a vállalkozásokat és az embereket is védjük” – közölte. Hozzátette: örülne annak, ha a hatóságok inkább a felsoroltakkal foglalkoznának, és nem azzal, hogy politikai vendettát folytatnak az alsólugasi önkormányzat ellen. „Nyugodjanak végre bele a választások eredményébe!” – mondta.

Borítóképünkön: Szabó Ödön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában