Koronavírus

2020.11.11. 10:16

Több mint háromszáz egészségügyi dolgozó fertőződött meg Bihar megyében

A járványvédelmet az összeomlás fenyegeti Bihar megyében, miután több mint háromszáz egészségügyi dolgozó kapta el az új koronavírust, és a szolgálatból kieső orvosokat, asszisztenseket nem lehet pótolni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Bihar megye két legnagyobb kórházában, a nagyváradi dr. Gavril Curteanu városi kórházban és a megyei klinikai kórházban az egészségügyi személyzet több mint húsz százaléka megfertőződött, adja hírül a Bihoreanul hetilap. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő a fertőzött páciensek száma is, egy hét alatt közel kétezer új esetet regisztráltak megyénkben. November 1-jén 6814 esetet vettek nyilvántartásba, de november 7-én ez a szám már 8545 volt. Egy hét alatt az egyetlen Bihar megyei COVID-kórház, a nagyváradi dr. Gavril Curteanu 1731 új esetet kellett kezeljen. „Naponta több mint kétszáz új esetet regisztrálunk, közülük mintegy százat be is utalunk, hogy kivizsgáljuk őket. Csak néhány tucatnyi embert utalunk be egy napra, a többieknél csak néhány alapvető vizsgálatot végzünk. Például CT és MRN vizsgálatot csak azoknál végzünk, akiknek légzési problémáik vannak” – nyilatkozta a hetilapnak egy, a nevét elhallgató orvos. A tünetmentes fertőzötteket hazaküldik, őket a háziorvos feladata felügyelni, de ezeknek a betegeknek egy része néhány nap múlva visszakerül a kórházba, miután rosszabbra fordul az egészségi állapotuk.

A megye állami fenntartású kórházainak vezetői dr. Gheorghe Carpnak, a kórházak koordinátorának irányításával múlt kedden megbeszélést folytattak a teendőkről, és végül abban egyeztek meg, hogy a nagyváradi városi kórház marad a megyében az egyetlen, ahol új koronavírusos betegeket kezelnek, hiszen amúgy is ide irányítják a megyéből az összes fertőzöttet, és itt dolgozik mind a tíz Bihar megyei infektológus, valamint a tüdőgyógyászok többsége is. A többi kórház azzal segíti a munkát, hogy rotációs alapon küld orvosokat és asszisztenseket a váradi egészségügyi intézménybe. Erre van most a legnagyobb szükség, ugyanis a járványnak ebben a szakaszában a legnagyobb problémát, illetve veszélyt az jelenti, hogy az orvosok és az asszisztensek körében is nagyon terjed immár a kór, ami a legjobb esetben is azt jelenti, hogy két hétig karanténban kell tartózkodjanak, tehát nem dolgozhatnak. Míg a járvány kitörése óta ősz elejéig átlagban hetente egy ápoló betegedett meg, addig az elmúlt két hétben csak a megyei és a váradi városi kórházban több százan fertőződtek meg. A megyei kórház közel ezer dolgozójából százhetven orvos, asszisztens és ápoló kapta el a vírust, mondta Gheorghe Carp, legalábbis november 5-én még ez volt az adat. Carp jelezte azt is, hogy egész osztályok maradnak lefedetlenül. Példaként említette a sebészetet, ahol mindössze egy egészséges orvos maradt, mindenki más megfertőződött, beleértve az osztályvezetőt is. A városi kórházban sem jobb a helyzet, ahol október végén volt az utolsó ilyen jellegű összesítés: akkor száztíz fertőzött volt, közülük huszonöt orvos és nyolcvanöt asszisztens, illetve ápoló. A múlt héten további 46 ottani egészségügyi dolgozó kapta el a kórt.

Családi környezetben

Az epidemiológusok szerint az egészségügyi személyzet nem a kórházban, hanem otthon, családi környezetben fertőződik meg. Ezt bizonyítják a járványügyi ankétok is, amelyek rendre feltárják azt, hogy először az egészségügyi dolgozók rokonainál, családtagjainál mutatják ki a kórt, és csak azt követően derül ki, hogy az egészségügyisek is megbetegedtek. A legtöbb fertőzött orvos és asszisztens otthoni elkülönítésben tartózkodik, mert enyhe lefolyású a betegség, vannak azonban esetek, amikor orvosokat kell beutalni a kórházba. Dr. Gheorghe Carp szerint a legnagyobb gondot a szakképzett egészségügyi személyzet biztosítása jelenti, ugyanis kórházi ágyakat, ellátást, lélegeztetőgépeket stb. pénzért be lehet szerezni, „de orvosokat nem vásárolhatunk sehonnan, és egyik napról a másikra sem képezhetünk őket” – fogalmazott.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában