Támogatott tartalom

2020.11.04. 07:47

Silviu Dehelean: Tevékenységi jelentés (az első) mandátum végén

Silviu Dehelean vagyok, 40 éves, és 2016 óta mindent megtettem azért, hogy Önt becsülettel képviseljem Románia Parlamentjében. Azért csatlakoztam az USR-hez, mert szeretnék részese lenni a Románia számára oly szükséges változásoknak, és szeretném hinni, hogy én is az új politikai osztály alakítója vagyok. Egy olyané, amelynek fő értéke az önzetlenség, az átláthatóság és a felelősségtudat. Az emberekkel szemben.

Jogász végzettségűként 18 évet dolgoztam mint közjegyző. A Jogi Bizottság és a parlament Igazságügyi Különbizottságának tagjaként a szakmai tapasztalat nagyon fontos volt. Röviden, ott vagyok, ahol kezdődnek általában az igazságüggyel szembeni harcok. Azon a helyen, ahol én és munkatársaim meg kell állítsuk őket. A Dragnea-korszakban. A 13-as sürgősségi kormányrendelet idején. Több más kulcsfontosságú pillanatban, amelyek egy mandátummal később idevezettek. Lehet, a nevem onnan ismerős, hogy én indítottam el a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű kezdeményezést, népszerűsítettem az utcán, a képviselőházban, nyilvánosan és a bizottságokban, már az első naptól fogva. Ennek a projektnek a sikere az Öné is, szeretném, ha tudná. Szeretném ezt megköszönni!

Mindezek mellett mandátumom a következőket összegzi számokban:

– 148 jogalkotási kezdeményezés és törvényjavaslat

– néhány száz módosító indítvány

– 22 olyan kezdeményezés, amely utólag törvényerőre lépett

– 141, a kormánynak címzett interpelláció

– 84 plenáris, valamint az Állandó Bizottságban történt felszólalás

– 2137 jelentés, valamint a Jogi Bizottságban megszavazott felvetés

– 14 módosító javaslatban vettem részt

– 7 politikai nyilatkozat

– több száz közlemény, vita, nyilatkozat és online állásfoglalás

Büntetőügyesek nélküli közéletet

Romániának becsületes politikai osztályra van szüksége, amely az állampolgárok szolgálatában áll, nem pedig olyanra, amely elvárja, hogy kiszolgálják. Feddhetetlen és hozzáértő emberekből álló politikai osztályra van szüksége az országnak, nem pedig kompromittált, törvénnyel szembekerült emberekből állóra. Ezekből az értékekből indult el az ország eddigi legsikeresebb polgári kezdeményezése. A több mint 1.000.000 ember által aláírt kezdeményezés, amely először csupán egy naiv álomnak tűnt, most már közel áll ahhoz, hogy valóssággá váljon, mert a törvényjavaslat átment a képviselőházon is, jelenleg várja a szenátus szavazatát egy népszavazás kiírására.

Új bekezdés hozzáadásának javaslata az Alkotmány 37. szakaszához: „(3) Nem lehet a helyi közigazgatási szervek tisztségeibe, a képviselőházba, a szenátusba vagy Románia elnöki tisztségébe olyan személyt választani, aki tényleges szabadságvesztéssel járó büntetést kapott szándékosan elkövetett bűncselekményekért, egészen addig, amíg kialakul egy olyan helyzet, amely megszünteti a büntetés következményeit”.

Amikor elindítottam ezt a kampányt, számba vettem a politikai életre gyakorolt hatását. Egy tisztító hatás. Ez a kampány ráébresztett a hatályban lévő választási törvény hiányosságaira is, úgyhogy már javasoltam egy sor módosítást a polgári kezdeményezés törvényére nézve, amely közel két évtizede szinte változatlan, és csupán néhányszor léptették életbe. Az aláírásgyűjtés határidejének meghosszabbításától (6 hónaptól 12 hónapra) egészen a személyi szám megadásának megtagadásáig, illetve az állampolgárok ahhoz való jogáig, hogy két év után kérhessék személyi adataik törlését a nyilvántartásból. Továbbá, USR-s kollégáimmal karöltve sikerült elérnünk a jelöltetéshez szükséges aláírások mennyiségének felezését, valamint a levélben történő szavazás megkönnyítését a külföldön tartózkodó állampolgárok számára. Manapság, ebben a rendkívül bonyolult időszakban ezek az apró győzelmek biztonsági többletet nyújtanak ezeknek az embereknek.

Az USR törvényjavaslatai, amelyek már törvényerőre emelkedtek, és amelyekben én is közreműködtem:

A szexuális zaklatások nyilvántartása

A szexuális jellegű bűncselekmények jelenleg a legnagyobb veszélyt jelentik Románia társadalmára, erőszakos jellegük, az áldozatokban fennmaradt, hosszan tartó pszichikai hatásuk és mély lelki nyomaik miatt. Sajnos a számok önmagukért beszélnek: hazánkban naponta 5 nemi erőszak történik, az érintett fiatal felnőttek (16–24 év közöttiek) 16 százalékát kiskorúként legalább egyszer bántalmazták.

Ez egy igen durva, brutális és igazságtalan valóság, a törvényhozás pedig túl sokáig csukva tartotta a szemét. Ezen okok vezettek egy ilyen jellegű nyilvántartás megalkotásának szükségességéhez, olyan rendelkezésekkel, amelyek jóval súlyosabb büntetéseket helyeznek kilátásba a szexuális ragadozókra nézve. Hasonlóképpen támogattam a sürgősségi eljárással kibocsátott távoltartási rendelkezés egyszerűsítését.

Büntetett előéletűek nélküli iskolákat

Gyermekeink nem csupán szemünk fényei, hanem ennek az országnak a jövőjét is jelentik, az iskola pedig becsületesen és felelősségteljesen kell őket felkészítse az életre úgy, hogy miközben neveli, védi is őket. Természetes tehát, hogy az ilyenfajta tanügyi rendszer szolid alapokra kell épüljön, hogy az oktatás minőségi szinten folyjon. Tény, hogy Románia oktatási rendszerében számos javítanivaló dolog van, de meg kell tegyük a konkrét lépéseket ahhoz, hogy a közeljövőben megvalósulhasson ez a reform.

Éppen ezért, az oktatás és a diákok sérthetetlenségének biztosítása érdekében született ez a törvény, amely kimondja, hogy egyetlen olyan pedagógus sem praktizálhat többé, aki tényleges börtönbüntetést kapott, sem tanítóként, sem kisegítő személyzetként egy akkreditált tanintézet keretében.

Azért, hogy garantálni lehessen a profizmust a tanügyben, javasoltuk a Tudományos munkák országos szintű elektronikus tárhelyének létrehozását, de a többség, amely copy-paste alapon dolgozik, ellenzi. Pillanatnyilag.

A kommunizmus idején politikai üldöztetést szenvedők jogosultságai

A kommunizmus évtizedei minden közösségnek nehéz időszakot jelentettek, egyesek azonban kegyetlen időket éltek át, tele visszaélésekkel, bezáratásokkal, kínzatásokkal, amiket meggyőződésük miatt kellett eltűrjenek, amely meggyőződés végül is megteremtette nekünk a demokráciát, a szólásszabadságot. Teljesen természetes volt tehát, hogy szülessen egy olyan törvény, amely legalább egy kevés erkölcsi jóvátételt nyújt az áldozatoknak vagy leszármazottaiknak.

Így született meg az 1990/118. számú törvényerejű rendeletet kiegészítő jogalkotási javaslat, amely a kommunizmus szörnyűségeinek áldozatai mellett azokat a személyeket is érinti, akiket abban az időben ideológiájuk miatt deportáltak Romániából, elszakítva őket családjuktól, szeretteiktől, határainkon túl kényszermunkára ítélve őket.

Törvény a transzzsírsavak szintjének meghatározására az élelmiszerekben

Olykor, ha figyelmesen megnézzük egyes termékek összetevőit, sok katasztrófát megelőzhetünk vele. Úgy tűnik, hogy kis mértékben bizonyos termékek jótékony hatással vannak a szervezetre, túl nagy mennyiségben viszont igen károsak, sőt mérgezőek is lehetnek. A telítetlen transzzsírsavak, amelyeket a részben hidrogénezett olajok tartalmaznak, ebbe a kategóriába tartoznak.

Szenátorkollégám, Adrian Wiener dolgozta ki ezt a törvénytervezetet, amely 4 százalékkal csökkentené a Romániában előforduló szívinfarktusos esetek számát. Mégis, egyes élelmiszeripari szervezetek agresszív lobbijának köszönhetően, akadályoztatva van immár három éve, hatályba léptetése pedig hosszas, fáradhatatlan munkát igényel. Mert az emberek egészsége elsőbbséget kell élvezzen.

Az USR által megkezdett projektek, melyekért folytatom a harcot:

Az erdők felügyelete

„Zöld aranyként” az erdők felbecsülhetetlen egészségforrást és egy közösség számára biztonságot jelentenek. Azon túl, hogy az életvitelünkhöz szükséges oxigénmennyiséget kitermeli, az erdő egy igazi természetes fal a szennyezettség ellen, magába szívva óriási mennyiségű port, továbbá meggátolja a súlyosabb természeti katasztrófákat, és kikapcsolódási lehetőséget is nyújt nekünk. Az egyensúly biztosítékai, Románia erdői rendszeresen meg voltak ostromolva a famaffia által, évente óriási mennyiségű fát vesztett el ezáltal az ország, amit a helyi hatóságokkal karöltve illegálisan termeltek ki, a nyereség pedig megoszlott a zsiványok és a különböző érdekcsoportok között.

Mindezek a valóban megtörtént dolgok, valamint a környezetvédelmi jogszabályokba ütköző többi törvénytelen cselekedet vezetett egy olyan törvénytervezet megalkotásához, amely megállítja az illegális fakitermelést és megbüntet minden egyes, a környezetvédelmi szabályokat semmibe vevő bűncselekményt, létrehozva a Környezetkárosító Bűncselekményeket Kivizsgáló Igazgatóságot (DIIM), az „Erdők Országos Korrupcióellenes Ügyészségét”. Habár a tervezet parlamenti többséggel meg is volt szavazva, a törvényt utólag alkotmányellenesnek nyilvánította az alkotmánybíróság, a kormány közbenjárására.

Figyelembe véve azonban, hogy ez egy Románia számára rendkívül szükséges és alapvető tervezet, amely számos közösséget érint, én és USR-beli kollégáim nem fogjuk feladni, hanem továbbra is támogatjuk, mert az Erdők Országos Korrupcióellenes Ügyészsége helyre kell állítsa Románia egészségi állapotát.

A „Iordache Bizottság” módosításainak kiigazítása, a Velencei Bizottság útmutatásai szerint

A 13-as sürgősségi kormányrendelet időszaka rossz emlékű a románok és Románia számára. Még akkor is, ha nekem és munkatársaimnak fáradhatatlan harccal sikerült megvédenünk a jogállamiságot, léteztek olyan „sebek”, amelyek ma is látszanak, törvények, amelyek éjnek idején átmentek egy olyan PSD-többségű parlamenten, amely csorbíthatott az igazságszolgáltatás függetlenségén és hatáskörén.

Egyébként 2018. október 20-a óta a Velencei Bizottság több útmutatást is közzétett a bírák és a döntéshozó testület jogállásáról, kezdve a rendszer újragondolását magas rangú ügyészek kinevezésétől, illetve visszahívásától, vagy bírák és ügyészek véleménynyilvánítási szabadsága korlátozásának megszüntetésétől egészen a döntéshozó testület korengedményes nyugdíjaztatásának végleges elhagyásáig, ha úgy ítélik meg, hogy ez negatív hatással lenne az igazságszolgáltatás működésére.

Ugyanaz a Velencei Bizottság javasolja egyértelműen a döntéshozó testület tagjainak előzetes átvizsgálását, hogy kiderüljön, egyikük sem működött együtt az egykori titkosrendőrséggel.

Ezen útmutatások alapján jött létre az igazságszolgáltatás területén elvégzendő jogszabály-módosításokat és -kiegészítéseket célzó törvénytervezet, amelyet azonban a parlament visszautasított. Miért? Csak feltételezzük az okokat, de az biztos, hogy ezen a téren is folytatni fogjuk a harcot, mert egy egészséges társadalom alapfeltétele egy becsületes és biztos alapokon álló igazságszolgáltatási rendszer.

Az érdekcsoportokat érintő törvényekkel kapcsolatos módosító javaslatok és megoldások

Benyújtottuk az Etikai Kódexszel kapcsolatos módosító javaslatainkat, hogy meggátoljuk a különtörvényeket, fenntartva azt, hogy egy képviselő sem kezdeményezhet törvénymódosítást saját érdekében. Egyébként az egyedüli képviselő voltam, aki fegyelmi panaszt nyújtott be Liviu Dragnea ellen az Etikai Kódex megszegése miatt, mivel a Büntető törvénykönyv egyes módosításait szavazta meg anélkül, hogy nyilvánosan kijelentette volna, hogy ez érdekében áll.

Továbbá, kollégáimmal együtt, támogattam a speciális nyugdíjak hatályon kívül helyezését, ideértve a nyugdíjas képviselőkét is, mintegy ellenjavaslatként pedig 90 százalékos megadóztatásukat. Röviden ennek hátteréről: Romániában jelenleg kétféle nyugdíjrendszer létezik. Annak ellenére, hogy legalábbis papíron mindannyian ugyanazon szabályok szerint járulunk hozzá a nyugdíjalaphoz, a jelenlegi törvény szerint úgy tűnik, hogy egyesek „egyenlőbbek” másoknál. Ekképpen, ha a románok többsége annak függvényében kap nyugdíjt, amennyiben hozzájárult az alaphoz, egy szűk körű csoport más számítási rendszer szerint kapja, megterhelve ezáltal az államot és az adófizetőket. Csupán ebben az évben, 2020-ban Románia több mint 10 milliárd lejt fog kiadni, kizárólag ezekre a nyugdíjakra. Ezek megszüntetése vagy megadóztatása mindig elsőbbséget fog élvezni, a probléma megoldásáig, és ameddig a tisztesség és a becsület vissza nem tér a nyugdíjrendszerbe.

Volt olyan 4 év, amikor egy másodpercig sem gondoltam arra, hogy alibiként használjam fel azt a tényt, hogy az ellenzékhez tartozom. Mert a 9 százalékos emelkedés nem csak rajtam és kollégáimon múlik. Viszont rengeteget dolgoztam nap mint nap, hogy valódi változást hagyjak hátra. A közösségnek. Romániának. Tehettem volna többet? Nem tudom. Csak annyit tudok, hogy az elmúlt 4 év alatt rettentően ambiciózus és felelősségteljes lettem, és hogy újabb 4 évet fogok fáradhatatlanul átdolgozni. Az Ön december 6-i szavazatával.

(Fizetett hirdetés CH10947)

A borítóképen: Silviu Dehelean, az USR Bihar megyei képviselőjelöltje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában