van pénz

2020.11.18. 15:47

Nemsokára a közúti aluljárók városa leszünk

Olvasom, hogy nemsokára a közúti aluljárók városa leszünk, mert a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal hét közúti aluljárót tervez építtetni az elkövetkező években. A Sztaroveszky (Magheru) úti aluljáró csak a kezdet volt, és mint Florin Birta váradi polgármester kijelentette, több hasonló is fog épülni az elkövetkező években, mert van honnan pénzt lehívni ezekre a beruházásokra.

Tóth Ágnes

Nagyszerű, nagyszerű, mondogatom magamban, ám kicsit csiklandozza a fantáziámat maga a cím: „...aluljárók városa lesz Nagyvárad”.

Minden elismerésem dacára a vakondokok jutnak eszembe, akik ősidők óta az általuk kiépített föld alatti járatokon közlekednek, és gondolom, tisztán is tartják, még ha nem is gyönyörködhetnek benne, gyenge látásuk miatt.

De mi még elég jól látunk, és idővel azt fogjuk tapasztalni, amit más aluljárók esetében is: az elhanyagoltságot, a szemetet, a hulló vakolatot, a falra firkált disznóságokat, vagy érezni fogjuk a kellemetlen vizeletszagot. Bár ezeken a közúti aluljárókon gépkocsik fognak átsuhanni, ám járda is lesz a forgalmi út szélén, így a gyalogosok is áthaladnak majd rajta, s ők hagynak majd némi nyomot maguk után.

Mert eleinte minden szép és jó lesz, meg tiszta, ahogy történni szokott, csak idővel eljutunk a fentebb felsorolt sötét állapotig, ami nem más, mint az aluljárókban közlekedők nevelési alulképzettségének a bizonyítványa. Tehát nem elég csak a pénz, amivel könnyebbé teszik a közlekedésünket, hanem jólneveltség és kulturáltság is szükséges a lakosság részéről mindehhez.

Eljátszadozva a címmel, és a határozószavakkal, megállapítottam azt is, hogy az aluljárók városának fogalma illik hozzánk, hiszen alulfizetettek, alulöltözöttek, sokan alultápláltak és alulképzettek vagyunk, s egyszer majd alulról fogjuk szagolni az ibolyát is.

Borítóképünkön a legutóbb átadott Sztaroveszky (Magheru) aluljáró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában