Felújítás

2020.11.03. 14:59

Megújul a Körösvidéki Múzeum környezete

Felállványozták a nagyváradi Körösvidéki Múzeum főbejáratát, és elkezdték a kapu felújítását.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Aurel Chiriac, a múzeum igazgatója lapunknak elmondta, hogy magát a kaput restaurálják, ugyanis a rajta lévő díszítmények jelzik, hogy itt valamikor katonai létesítmény állt. A restaurálás mintegy két hónapot vesz majd igénybe. A kapu közelében lévő őrtoronynál pedig a későbbiekben egy installációt fognak megalkotni, melynek létrehozásához Dan Perjovschi világhírű művész is hozzájárulást ígért. A múzeum épületét körbe vevő kerítésnek mintegy a felét már felújították, ez a munkálat folytatódik, és valószínűleg jövő év tavaszán fejezik be. Az épület körül parkolóhelyeket építenek ki. Elöl a látogatók számára fenntartott parkolóhelyek már el is készültek, hátul pedig a személyzetnek fenntartottakat alakítják most ki. A múzeum nyugati oldala mellett is épül az amfiteátrum: a nézőtér már elkészült, még a világítást és a végső simításokat kell elvégezni. A parkban elvetették a fűmagot, és a szökőkutat is felújítják.

Magában az épületben az első emelet felújítása már elkészült, a második elő van készítve a kiállítások berendezésére, és hamarosan kezdődik a harmadik emelet renoválása. Mindezek a munkálatok az ütemterveknek megfelelően haladnak, a kivitelezési határidő 2021 vége.

Borítóképünkön a felállványzott bejárat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában