adójóváírás

2020.11.16. 16:15

Leírhatók az adóból a gyermekek bölcsődei és óvodai ellátásának a költségei

Ezerötszáz lejes havi adójóváírásban részesülnek azok a vállalkozások, amelyek támogatják alkalmazottaik gyermekeinek bölcsődébe vagy óvodába íratását, járását – hívta fel erre a figyelmet az RMDSZ Fekete Sas-palotabeli székházában tartott péntek délutáni sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő.

Ciucur Losonczi Antonius

Mint a vonatkozó törvény kezdeményezője, Szabó Ödön kifejtette, hogy ezzel tulajdonképpen egy kétéves törvényhozási folyamat végére értek, mivel még 2018-ban terjesztette elő a jogszabálytervezetet az RMDSZ, együttműködve szakmai szervezetekkel és a civil szféra képviselőivel. Az elmúlt napokban döntő kamaraként a képviselőház 250 igen, 1 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett megszavazta a törvényt, mely már hatályba is lépett, hiszen megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A törvény két fontos módosítást vezet be: az 1500 lejes adójóváírást a vállalkozásoknak, valamint adóalap-csökkentést tesz lehetővé a cégeknek, amennyiben duális középiskolai vagy egyetemi oktatásban vesznek részt. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nemcsak a középfokú oktatás szintjén írhatják le ezentúl az adóalapjukból a tanintézetben zajló elméleti oktatás mellett a cégeknél zajló gyakorlati képzések költségeit, hanem megtehetik azt az egyetemi oktatás esetében is. „Javaslatunkra előtérbe kerülnek a gazdasági szereplők és az együttműködésükkel megvalósuló gyakorlatorientált, duális oktatás, amelynek költségei így leírhatóvá válnak az adóalapból” – fogalmazott az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa.

Az RMDSZ által kidolgozott törvény értelmében ugyanakkor a cégek az alkalmazottak bölcsődés és óvodás gyermekei után havonta 1500 lej értékig adójukból fedezhetik ennek a korai nevelésnek a költségeit. Külön fontos eleme a jogszabálynak, hogy az adójóváírás a bölcsődei, illetve óvodai oktatás esetében nemcsak a nyereségadóra vonatkozik, hanem a cég által befizetendő személyi jövedelemadó, áfa, illetve más, jövedéki adókra is. Ez az új előírás nemcsak a gazdasági szereplőknek kedvez, hanem az államnak is, amennyiben serkenti az anyák munkahelyükre történő visszatérését, hiszen egy átlagfizetésre számolt gyermeknevelési szabadságra kifizetett 85 százalékos juttatás értéke 1800 lej körül van, azonban az új rendelkezés nyomán csak 1500 lej adót kell elengednie a bölcsődei és óvodai oktatásra.

Szabó Ödön megjegyezte azt is: a pénzügyminisztériumnak minél gyorsabban ki kell dolgoznia az elszámolás gyakorlati módszerét, hogy a kisgyermekes családok minél hamarabb igénybe vehessék a kedvezményt. Véleménye szerint ugyanakkor a változtatás a demográfiai adatokra és a családtervezésre is kedvező hatással lehet, hiszen egy költséggel kevesebb lett.

Borítóképünkön: Szabó Ödön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában