parlamenti választások

2020.11.29. 20:12

Gulyás Gergely: Arra szeretnék kérni minden magyart, menjen el december 6-án szavazni

Erdélybe és a Partiumba látogatott Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter este az RMDSZ nagyváradi székházában közös sajtótájékoztatót tartott Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével. Az újságírókat Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke köszöntötte.

Ciucur Losonczi Antonius

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke arról számolt be: a napot Kolozsváron kezdték, ahol Gulyás Gergely vállalkozókkal, egyetemi vezetőkkel találkozott, majd együtt részt vettek különböző rendezvényeken. Először Krasznára látogattak, a Szilágyságba, majd onnan Sarmaságra mentek, találkoztak az ottani közösség vezetőivel, RMDSZ-es kollegákkal, presbiterekkel, lelkészekkel. Megtekintették a beruházásokat, melyek az elmúlt esztendőkben a magyar kormány segítségével készültek el. Onnan Székelyhídra, majd Nagyváradra utaztak, ahol meglátogatták a Bunyitay-könyvtárt, maj a két történelmi magyar egyház püspökével, Böcskei Lászlóval és Csűry Istvánnal találkoztak. “Az elmúlt egy esztendőben is, úgy ahogy az elmúlt egy évtizedben, megtapasztaltuk, hogy az a partnerség, amely a Szövetség és a Fidesz-KDNP kormány között kialakult, megerősödött. Mindig tudtunk egymásra számítani, támaszkodni”- fogalmazott Kelemen Hunor a sajtótájékoztatón. Hozzátette: ez fontos, hiszen a szolidaritást nem csak szavakban kell kifejezésre juttatni, hanem cselekedetekben is, és ezt megtapasztalhattuk az idén is, amiért köszönet illeti a magyar kormányt.

Az RMDSZ elnöke arról is beszélt: december 6-án választások lesznek, és mindannyiunknak az érdeke az, hogy a következő négy évben is, úgy ahogy az elmúlt harminc évben volt, a romániai magyar közösségnek legyen erős parlamenti érdekképviselete az önkormányzati választások után. “Megteremtettük az összefogást a parlamenti választásokra. A verseny ideje az az önkormányzati választások, az összefogás ideje pedig a parlamenti választások”- jelentette ki. Megjegyezte: nem először fordul ez elő, most pedig annyiban kiteljesedett, hogy mind az MPP, mind pedig az EMNP az RMDSZ listáin befutó helyet kapott. “Ezért azt gondolom, hogy a mi döntésünket meg kell hogy erősítsék az erdélyi magyar választók, mert akkor van értelme az összefogásnak, akkor tudjuk ezt megtölteni tartalommal, ha a magyar emberek is összefognak”- mondta. Hozzátette: amennyiben jó jelenlét lesz, és megfelelő mozgósítással részt vesznek a választáson az erdélyi magyar emberek, akkor erős parlamenti képviseletünk lesz. “Fontos ez azért is, mert érdekeltek vagyunk az etnikai, nyelvi és kulturális identitás biztonságának, illetve ezeknek az intézményrendszereknek a megerősítésében. Ugyanakkor a következő időszakban építkeznünk is kell, és meg kell védenünk az eredményeinket egyrészt, másfelől pedig az egzisztenciális kérdésekre is jó válaszokat kell adnunk”- közölte. Azt is kiemelte: érdekeltek abban is, hogy a magyar-román kapcsolatok javuljanak, hiszen mindkét nemzet egymásra van utalva. Közösen sikeresebbek lehetünk és jobb eredményeket érhetünk el, nemcsak a régióban, hanem Európában is. “A mi szerény eszközeinkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy jobb, bizalomra épülő együttműködés alakuljon ki. És természetesen folytatni szeretnénk azt az együttműködést, amit az elmúlt években kialakítottunk a magyar kormánnyal. Bízom benne, hogy ez a mai nap is bebizonyította, hogy ennek az együttműködésnek a gyümölcsei kezdenek beérni, a Kárpát-medencei szolidaritást erősítik, és azt az érzést, amit a Nemzeti Összetartozás Éve a felszínre hozott, a programokon keresztül sikerül a valós életbe bevinni. Ezt az együttműködést kell tehát nekünk a következő években is folytatnunk, elszántan és eltökélten”- hangoztatta Kelemen Hunor.

Gulyás Gergely kifejtette: azt remélik, hogy mindenki, aki magyarként él Erdélyben és a Partiumban átlátja a rendkívüli fontosságát a december 6-i választásoknak. “December 6-án nemcsak a Mikulás jön, hanem szavazni is menni kell”- nyomatékosította. Nyilvánvaló, hogy most, amikor a koronavírus-járvány szinte minden ország életét meghatározza, akkor sok a félelem egy választással kapcsolatosan, de “szeretnénk, ha minden magyar le tudná győzni ezt a félelmet, elmenne és részt venne a választásokon.”

Talán soha olyan nagy tétje nem volt az RMDSZ román belpolitikában való szerepvállalásának, mint amilyen nagy tétje az elkövetkezendő négy évben lesz. Hogyha jó eredményt sikerül elérni, akkor a belpolitikában meghatározó szerepet játszva akár a román kormánykoalíció tagjaként is képviselni tudja majd az RMDSZ a magyar nemzetiségi érdekeket. Ennek nagy jelentősége van konkrét ügyekben, mint például az anyanyelvhasználat, a bölcsődék, az iskolák terén, tehát a gyakorlati életben felfogható következményei lesznek annak, hogy mennyien döntenek úgy, hogy elmennek szavazni. “Azt látjuk, hogy teljes politikai összefogás jött létre, az RMDSZ listáján valamennyi magyar politikai szervezet képviselője szerepel, helyet kapott, és ezt az összefogást érdemes megjutalmazni. A magyar kormány úgy gondolja, hogy miután egységes nemzetről beszélünk, a nemzeti ügyekbe mindenkinek van beleszólása. A helyi magyarság pontosan meg tudja határozni, hogy melyek azok a területek, amelyen az anyaországgal együtt kell működni. Ne felejtsük el, hogy még a státustörvény kapcsán felmerült viták során született egy olyan velencei bizottsági vélemény, mely egyértelművé tette, hogy az anyaországnak joga van a határain kívül élő saját nemzeti közösségeinek a támogatására. Ezzel a magyar kormány eddig is élt és ezután is élni kíván. 2010 óta a nemzetpolitikában az RMDSZ-szel együtt komoly lépéseket sikerült megtenni, az állampolgárság kiterjesztésének ügye ebbe a körbe tartozik. Szimbolikus ügyek mellett a gyakorlati területen is nagyon fontos az együttműködés, a gazdaságfejlesztési program ebbe a körbe tartozik. Azt is szeretnénk, hogyha ebből Románia is profitálna, és természetesen az itt élő magyarság, a magyar nemzet valamennyi tagja. A két ország érdekét is szolgálja az együttműködés, és egészen biztos, hogy egy komoly törvényhozói legitimitással rendelkező RMDSZ ezekben a kérdésekben nagy súllyal tud megnyilvánulni. Ezért sok sikert kívánva az RMDSZ-nek, és az egész magyar politikai közösségnek itt Erdélyben, még egyszer arra szeretnék kérni minden magyart, hogy menjen el december 6-án szavazni. Az a 10-15 perc megér négy jó évet az erdélyi magyarság számára”- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Borítóképünkön: (balról) Gulyás Gergely és Kelemen Hunor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában