Szolgálat

2020.11.21. 11:05

Folytatják az alapítók munkáját a Tenkei Református Egyházközség Szeretetotthonában

Másfél évvel ezelőtt id. Berke Sándor, azóta nyugdíjas református lelkipásztor, a Tenkei Református Egyházközség és az ahhoz tartozó szeretetotthon jövőjére nézve aggódva kérdezte: „Ki folytatja majd az általunk elkezdett munkát, nemcsak az otthonban, de az egyházközségünkben is?” Az 1994-ben létrejött és azóta is működő szeretetotthont áldozatkész gyermekein keresztül Isten hozta létre, Ő tartotta fenn és a jövőre nézve is az Ő kezében lesz az intézmény. Ki folytatja az alapítók munkáját?

Isten gondoskodott a folytatásról, az utódokról! Ez év júliusától a Megyasszai házaspár vette át a Tenkei Református Egyházközség és a hozzá tartozó szeretetotthon vezetését. Az otthon szellemisége keresztyén! Nem profitorientált, hanem azon küldetés hozta létre, miszerint az időseinket, rokkant betegeinket szeretnünk, gondoznunk kell életük utolsó életszakaszában is. Szolgálatának motivációja a Krisztus iránti szeretetből fakad.

A huszonnégy gondozottat ellátó intézményben egy-, két- és háromágyas szobák vannak. Mindegyikhez külön fürdőszoba tartozik. Napi háromszori étkezést, orvosi, asszisztensi és gondozói ellátást, gyógyszeres kezelést, mosást, vasalást, takarítást is biztosítunk. Személyre szóló ápolást végzünk. Ebbe beletartozik a magatehetetlenek tisztába tétele, fürdetése és etetése. Eljárunk a személyes ügyintézésben, súlyosabb betegség esetén a kórházi ellátásról is gondoskodunk. Elhalálozás esetén gondoskodunk a temetésről, egyházunk temetőjében pedig biztosítunk nyughelyet, ahol a sírt is gondozzuk.

Intézményünk államilag akkreditált, anyagilag nem támogatott, önfenntartó egyházi intézmény. A tizenöt tenkei alkalmazott három váltásban segíti zavartalan működését. Nagyon hálásak vagyunk értük, akik az itt élő időseket emberszámba veszik és szeretettel szolgálnak feléjük. A huszonhat év alatt nagyon sokan támogatták intézményünket. Külön hálásak vagyunk a német és holland segítőinknek, akik több, kevés nyugdíjjal rendelkező gondozott költségeit a mai napig is támogatják. Az intézmény működését pénzbeli és egyéb adományokkal is segítik a kezdetek óta. Helyi vállalkozók, gyülekezeti tagok közül is többen támogatják a munkánkat adományaikkal, önkéntes munkáikkal.

Az intézményünkbe való belépésnek vannak feltételei! Belépni csak önként, szabad akaratból, a felelősség teljes tudatában lehet, kényszer nélkül, elfogadva a szeretetotthon belső szabályzatát, lakó- és gondozóközösségét. A beköltöző számára az első hónap próbaidő. Elteltével mindkét fél esélyt kap a visszalépésre, vagy a végleges eltartási szerződés megkötésére. Az újonnan beköltözötteket segítjük beilleszkedni. Vannak délutáni alternatív programok, mint például játék, éneklés, filmnézés, egyéb foglalkozás. Ugyanakkor minden reggel egy félórás lelki programon lehet részt venni. Minden vasárnap délután a közösségnek biztosított az istentisztelet. Az otthonnak van udvara, ahol lehet sétálni, pihenni, nyáron a fák alatt hűsölni. Az aktív életforma megőrzése szempontjából a gondozottaknak lehetőségük van kisebb feladatok elvégzésére is, mint például fűnyírás, hímzés, udvarrendezés stb. A nagy ünnepeket és a születésnapokat együtt ünnepeljük. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az itt élők jól érezzék magukat, egy élő közösségnek legyenek a tagjai.

Aki szeretne közösségünkbe belépni, további információkért érdeklődhet az intézmény székhelyén (Tenke, Avram Iancu utca 51. sz.) vagy telefonon a 0742-429-366-os számon.

Megyasszai Júlia, a Tenkei Szeretetotthon vezetője

Borítókép: a Tenkei Református Egyházközség Szeretetotthona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában