Panasz

2020.11.28. 11:31

Félreértés a nagyváradi városházán

Az alábbi történet legfontosabb üzenete az, hogy akkor is jár az ötvenéves házassági évforduló után a váradi önkormányzat által biztosított anyagi juttatás és oklevél, ha az évforduló után az egyik házastárs meghal. De történetnek van egy másik tanulsága is: ha alkalom van rá, beszéljünk magyarul.

Pap István

Egy váradi olvasónk panaszolta lapunknak azt, hogy az ötvenéves házassági évfordulóját ünnepelte férjével október 19-én, a férj azonban két nappal az évforduló után elhunyt. Olvasónknak is van tudomása arról, hogy a nagyváradi önkormányzat oklevéllel és anyagi juttatással ünnepli az ötvenéves házassági évfordulójukat betöltő, nagyváradi illetőségű párokat. Elmondta, hogy már korábban érdeklődött erről a városházán, ahol azt az információt kapta, hogy csak a házassági évforduló betöltése után lehet benyújtani a kérvényt és a szükséges dokumentumokat. Lévén, hogy a panaszos férje október 21-én meghalt, azon a héten már a temetést kellett intézni, így egy héttel később ment el a városházára. „Pénteken volt a temetés, és a másik héten mentem a városházára a 12-es szobába, de akkor már azt mondták, hogy nem érvényes. Mondtam, hogy legalább egy oklevelet adjanak, de egy-kettő leléptetett engem a hölgy” – fogalmazott a panaszos.

Jár a juttatás

Petri Csilla, a váradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának a munkatársa elmondta, hogy a hivatalban utánanéztek az esetnek, és kiderült, hogy félreértésről van szó, mert nem volt világos, hogy a kérvényező a házasság vagy az elhalálozás évfordulójáról beszél. Petri Csilla megjegyezte, hogy a párbeszéd román nyelven folyt, holott, mint kiderült, az éppen szolgálatban lévő városházi munkatárs is magyarul beszélő ember... Ezt követően Petri Csilla kiemelte, minden pár jogosult az oklevélre és az anyagi juttatásra, akik betöltötték ötvenéves házassági évfordulójukat. És akkor is jár a jutalom, ha a házassági évforduló betöltése után az egyik házastárs meghal. A egyetlen kritérium az, hogy váradi illetőségűek legyenek a kérvényezők, és az évforduló betöltése után bármikor be lehet nyújtani a kért dokumentumokat, akár évek múlva is, tehát nincs határidő. De mint Petri Csilla elmondta, a párok nem szoktak hosszú ideig várni a dokumentumok benyújtásával. „Nem függesztettük fel ezt az akciót annak ellenére, hogy az ünnepélyes kereteket nem tudjuk biztosítani, de mindenkit értesítünk, és jönnek átvenni az oklevelet, illetve az anyagi juttatást” – fogalmazott a sajtómunkatárs. Hozzátette, hogy a kérvényezők el kell vigyék a városházára a házassági bizonyítványt és a személyi igazolványokat. Ha nincs már meg az eredeti házassági bizonyítvány, akkor jó egy másolat is, de ha az sincs, akkor a nyilvántartóból kikeresik ezt a dokumentumot. Ha a házassági évforduló után az egyik fél meghal, akkor a kérvényező az elhunyt házastárs halotti bizonyítványát vagy személyi igazolványának másolatát is be kell nyújtsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában