Egészségügy

2020.11.13. 10:23

Átvette a váradi önkormányzat a leendő kórház telkét

Az egykori katonai létesítmények helyén, a Vlădeasa utca 1. szám alatt épül majd meg Nagyvárad új kórháza, a tüdőgyógyászat. A nagyváradi önkormányzat átvette a telket a Bihar Megyei Tanácstól.

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács tegnapi ülésén megszavazta azt az előterjesztést, melynek értelmében a helyi önkormányzat átveszi a Bihar Megyei Tanácstól a Vlădeasa utca 1. szám alatti, a MOL benzinkút közelében lévő mintegy 2,8 hektáros telket, illetve a két közintézmény, valamint a váradi városi kórház és a szintén nagyváradi megyei kórház egyesülete együttműködési egyezményt köt a projekt megvalósítására. A szavazás előtt Florin Birta polgármester elmondta, hogy a megyei tanács szerepe az, hogy átadja a telket a városnak, a megyei kórházat támogató egyesület elkészíti a beruházás előtanulmányát, míg a városi kórház a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését vállalja, a nagyváradi önkormányzat pedig, miután átveszi a telket, lebontja az ott lévő mintegy kéttucatnyi épületet és megépítteti az új egészségügyi létesítményt. A PSD-s Marius Madar tanácsos kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a város teljes mértékben uniós finanszírozásból akarja megvalósítani a beruházást. Hozzátette, hogy előbb meg kell várni a hatástanulmányokat, hiszen csak azt követően lehet majd pontosabb információkat kapni a költségekről, és magáról a létesítményről. A határozat-tervezet szakjelentése szerint azért van szükség egy új kórházra, mert a tüdőgyógyászatnak jelenleg helyet adó helyiségek nem alkalmasak erre a célra és felújítani sem lehetne azt a helyszínt úgy, hogy a jövőben megfelelő legyen. Az új létesítményben lesz két fertőző osztály összesen száz ággyal, illetve ötven pótágy is. Lesz továbbá tüdőgyógyászat szintén száz ággyal, ezen az osztályon belül külön részleget alakítanak ki a tuberkulózisos betegek számára. Illetve lesz külön intenzív osztály és külön imagisztika és radiológia is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában