Szakoktatás

2020.11.19. 12:30

„Ahogy lehet” – szakoktatás koronavírus-járvány idején

Az általános iskolai és a középiskolai oktatásban résztvevők mellett a szakiskolák számára is különösen nehéz ez az időszak.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Az elméleti oktatás is számos nehézséggel szembesül ebben az időszakban, és mindenki érzi, hogy ez a megoldás hosszútávon nem működtethető. A szakoktatásban résztvevő diákok és pedagógusok ugyanakkor talán egy fokkal nehezebb helyzetben vannak, hiszen aligha lehet megtanulni a képernyő előtt ülve főzni, hegeszteni, vagy alkatrészeket összeszerelni.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban (képünkön) előrehozták a gyakorlatokat, így a szakoktatásban résztvevő diákok szeptember óta járnak ilyenekre. „Vannak olyan egységek, amelyek tudják fogadni a diákokat, vannak, amelyek visszamondták, mivel be kellett zárni a céget. Nagy nehézségek közepette tudunk csak szakoktatást biztosítani” – nyilatkozta megkeresésünkre Konrád Katalin igazgató.

Azon diákok számára, akiket a cégek nem tudnak fogadni, az iskola keretén belül próbálnak gyakorlati képzést nyújtani, ám ez is nehéz abban az időszakban, amikor minden oktatási intézmény áttért a vörös forgatókönyvre – tudtuk meg. Bár online is próbálják megoldani a gyakorlati képzést számítógépen, kamerán keresztül adott útmutatások által, a szakoktatást ez a módszer teljesen ellehetetleníti – mondta Konrád Katalin. Az elmaradt gyakorlatok pótlása kapcsán pedig ebben a helyzetben csak különböző lehetőségeket tudnak felvázolni. Ha januárban visszatérhetnek, igyekeznek gyakorlatokra küldeni a diákokat azokhoz a cégekhez, amelyek túlélték a válságot, egy másik lehetőség ugyanakkor az, hogy a gyakorlatot az iskola szaktantermeiben végzik el, persze ez utóbbi nem pótolja teljes mértékben ennek hagyományos formáját. Harmadik eshetőségként pedig nyárra halasztanák a gyakorlatokat. A kimaradás a kilencedik és tizedik osztályoknak nem okoz nagyobb gondot, problémásabb azonban a végzős osztályok helyzete, akiknek az utolsó évben szakvizsgázniuk kell. A tanárok oktatóvideókat töltenek fel a diákok számára, ám amellett, hogy ennek előnye a visszanézhetőség, mégsem ugyanaz, mint ha személyesen részt vehet benne.

A járványügyi előírások is új helyzet elé állították az iskolát, hiszen hiába van jól felszerelt tankonyhájuk, bizonyos előírások betartása lehetetlennek tűnik. A diákoknak saját fazekuk, vágódeszkájuk, tűzhelyük kellene legyen, egy méteres távolságot kellene tartaniuk, amely rengeteg helyet igényel, beleértve az eszközök tárolását is. Az iskolában hét osztály 200 diákjának kellene ezek szerint végeznie a gyakorlatot. „Fontosak az egészségügyi előírások, de nem vagyunk fölkészülve erre” – tette hozzá az iskolaigazgató.

Az elméleti részre koncentrálnak a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Iskolában – tudtuk meg Nagy-Máté Enikő iskolaigazgatótól, aki szintén elmondta: a gyakorlati rész nagyon problémás ebben az időszakban. A tanárok online órákon próbálnak gyakorlati ismereteket megtanítani, de például egészen más egy elektronikai eszköz alkatrészeinek szétszedését követni a diáknak a kamerán keresztül, mintha maga tapasztalná ezt meg. A gyakorlati tevékenységeket igyekeznek tavaszra időzíteni, amikor reményeik szerint már visszatérhetnek az iskolaépületbe. Az informatikaoktatás során is problémába ütköznek, a műszaki vonalon gyakorlati készségeket pedig szinte lehetetlen kialakítani ebben a formában – jegyezte meg. Mezőgazdasági téren vannak diákok, akik gyakorlati szerződések keretében elmehetnek egy-egy céghez, de olyan megoldás is született, hogy a diák otthon, a saját kertjében dolgozik, és erről fényképes dokumentációt küld a tanárának.

Borítóképen: a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában